Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Progon profesora u danilovgradskoj Gimnaziji: Kriv zbog ćirilice

Piše: Ivan Milošević

U stilu staljinističkih procesa u danilovgradskoj Gimnaziji „Petar Prvi Petrović Njegoš” održan je disciplinski postupak protiv Jugoslava Blagojevića, profesora matematike, koga je Nataša Latković, direktor, optužila da je sprečavanjem učenika da pročitaju naredbu o neradnim danima za 1. maj, koja nije bila napisana na ćirilici, napravio „teže” povrede radne obaveze.

Saslušavanju Blagojevića prisustvovalo je dvadesetak građana koji su smatrali da je Blagojević samo branio ustavno pravo o ravnopravnosti ćirilice i latinice i da Latkovićeva zbog toga nema razloga da ga progoni. A da se sve odigra u staljinističkom maniru potrudila se Ana Jelić, ovlašćeni zastupnik u disciplinskom postupku, koja je odbila sve zahtjeve Blagojevića i njegovog advokata i u dokaznom postupku dozvolila samo da se pročitaju naredbe direktora koje Blagojević nije dozvolio da se pročitaju. Po njenom objašnjenju u ovom postupku je samo važno šta misli Latkovićeva, pa je ona saslušanje vodila kao da je Latkovićeva Bog i batina u ovoj ustanovi. Milica Obradović, advokat Blagojevića, nakon odbijanja Jelićke da uvaži Blagojeviće zahtjeve tražila je njeno izuzeće. Nakon toga postupak je odložen, ali nije saopšteno kada će biti nastavljen.

Jučerašnji dan u Gimnaziji obilježili su učenici koji su na odmoru u holu razvili veliki taransparent na kojem je pisalo „Profesor, prijatelj, pedagog, Jugoslav Blagojević”. Tokom odmora učenici su pet minuta aplaudirali nakon postavljenja transparenta podržavajući svoga profesora u borbi za odbranu ćirilice.

– Razočaran sam što sam danas prisustvovao jednom sudskom-policijskom procesu koji nije dostojan bilo koje škole. Jelićka je potpuno pristarasno odbila sve što sam smatrao da treba da se čuje u ovom postupku i prihvatila je jedino obrazloženje direktora. Takav sudsko policijski proces nije zabilježen u danilovgradskoj gimnaziji i nakon 40 godina rada u prosvjeti ovo mi se prvi put dešava. Još više je razočaravajuće što se ovakav montirani policijski proces odvija pod krovom škole koja nosi ime Svetog Petra Cetinjskog, ocijenio je Blagojević.

On je dodao da je policijske metode u školu uvela Nataša Latković i da nije prvi put da to ona radi. Ona je čak nagovarala učenike da prijave Blagojevića, snimala njegov kabinet i pratila ga.

– U ovoj školi radim od 1981. godine i promijenio sam desetak direktora. Međutim, nijedan se nije ponašao kao Latkovićeva, pa smatram da ona treba dobro da razmisli šta da radi nakon ovog postupka i ima li smisla da i dalje bude na čelu ove škole, primijetio je Blagojević.

Jugoslav Blagojević
Jugoslav Blagojević

Blagojević je ocijenio da je pokretanjem hitnog disciplinskog postupka Latković, ali i lokalna uprava u Danilovgradu, kao i ministar Damir Šehović, poslala poruke zaposlenima u Gimnaziji da dobro razmisle koga će da zaokruže na lokalnim izborima u nedjelju. Disciplinovanje Blagojevića je opomena za sve one koji neće da podrže politiku vladajućeg DPS-a.

On pojašnjava da je i ombdusman Crne Gore krajem decembra 2017. godine potpisao preporuku danilovgradskoj Gimnaziji, ali i Ministarstvu prosvjete, da se obavještenja za đake i nastavnike štampaju i na ćirilici. I prosvjetni inspektor, Zdenka Grbavčević, izdala je rješenje, u januaru ove godine, Latkovićevoj, da mora poštovati ustavnu odluku o ravnopravnosti ćirilice i latinice i da to mora da počne da primjenjuju u februaru.

– Latkovićeva je neistinito obavijestila inspektora da poštuje taj nalog. Aktuelni direktor je od prvog dana, otkako je došla u školu krenula u obračun sa mnom. Ja joj za to nisam davao povoda. Ona je čak dva puta nagovarala učenike da pišu prijave protiv mene. Jedna prijava je čak dovela do zahtjeva nadležnih u Ministarstvu prosvjete za razrješenje Latkovićeve. Policijskim metodama je snimala šta se nalazi u mom kabinetu, više puta me je saslušavala i napokon, pokrenula i diciplinski postupak. Ona je od prvog dana u sukobu i sa đačkim parlamentom, a o tome kako ona brine o učenicima je i pozivanje policije da spriječe novinare da izvještavaju sa njihovog protesta povodom obilježavanja NATO agresije, zaključuje Blagojević i dodaje, da mu nije jasno koja je to on prava iz radnog odnosa zloupotrijebio, kako piše u dokumentu o pokretanju disciplinskog postupka. A šta je moj grijeh? On je u tome što tražim da se ravnopravno koriste latinica i ćirilica, što je zagarantovano Ustavom Crne Gore. Latković i njeni nalogodavci godinama to ne poštuju, već uporno favorizuju latinicu, a iz škole koja nosi ime Petra Prvog, potpuno su izbacili ćirilicu. Nijedan zvaničan dokument u Gimnaziji nije na ćirilici, a i ostali natpisi su latinizovani. Već godinama ukazujem na kršenje ustava u našoj školi, ali to se rukovodstvu ove ustanove na čelu sa Natašom Latković ne sviđa, pa su sada odlučili da me uklone, kaže Blagojević.

Tokom saslušanja Nataša Latković nije odgovrala na optužbe Blagojevića i samo je potvrdila da ostaje pri svim stavovima koje navela u zahtjevu za disciplinskim postupkom.

Jovović udaljen iz sale

Prilikom postupka u sali je bilo puno dobacivanja i verbalnih osuda postupaka direktora i Jelićke. Ova druga je više puta upozoravala da se ne komentarišu njene izjave, ali Ognjen Jovović je nije poslušao i optužio je da postupak vodi pristrasno i da ne radi svoj posao. Nakon toga Jovović je udaljen iz sale, a atmosfera je bila dosta usijana i na ivici incidenta. Pojedini prisutni su optužili Latkovićevu da želi da se obračuna sa srpskim narodom i ćirilicom, ali da treba dobro da pazi šta radi.

Pravilnik nezakonit, postupak besmislen

Blagojević je ocijenio da je pravilnik o disciplinskom popstupku usvojen protiv zakona, pa da je vođenje postupka besmisleno. On je tražio i da se postupak obustavi, jer je zasnovan na nevažećem pravilniku. O tom dokumentu se nije izjašnjavao ni sindikat ni Školski odbor, što je bilo neophodno kako bi on bio važeći. Blagojević je zbog toga tražio da se saslušaju predstavnici sindikata i ŠO, ali je Jelićka to odbila, objašnjavajući da se zakonitost pravilnika ne može ocjenjivati tokom disciplinskog postupka.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Milana Babić: Ćirilica je pitanje srpskog dostojanstva …

Podgorica: Protest zbog diskriminacije ćirilice | Jadovno …

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila sudbinu naroda …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: