Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prognani Srbi iz Hrvatske od Evropskog suda traže zaštitu građanskih prava

Datum objave: ponedeljak, 28 novembra, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH u narednom periodu planiraju da podnesu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu veći broj zahtjeva za zaštitu građanskih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (foto: www.intermagazin.rs)
Evropski sud za ljudska prava u
Strazburu (foto: www.intermagazin.rs)

“Veliki smo optimisti u pogledu podnošenja ovih aplikacija, jer smatramo da su narušena građanska prava Srba izbjeglih iz Hrvatske”, rekao je Srni banjalučki advokat Željko Bubić, pravni zastupnik ove asocijacije.

On je istakao da će ovi zahtjevi biti podneseni po uzoru na krajiške Srbe pred Sudom u Čikagu protiv pravne nasljednice, američke kompanije MPRI, zbog saučestvovanja u progonu Srba iz Hrvatske 1995. godine, gdje je spor okončan nagodbom.

“Na ovaj način otvaramo mogućnost da se ovo pitanje riješi putem nekakve nagodbe, odnosno postizanja satisfakcije za Srbe izbjegle iz Hrvatske”, istakao je Bubić.

On je podsjetio da Udruženje godinama vodi borbu za imovinska prava izbjeglih Srba iz Hrvatske po uzoru na povratnike u Republiku Srpsku koji su ostvarili svoja imovinska prava.

Bubić je dodao da je riječ o širokom spektru povrijeđenih prava izbjeglih Srba iz Hrvatske koja se odnose na imovinu, stanove, kuće, penzije, radna i socijalna prava, te učešća u privatizaciji javnih preduzeća u Hrvatskoj.

Kolektivna tužba Krajišnika prognanih u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” podnesena je 2010. godine federalnom sudu u Čikagu protiv američke konsultantske kuće “L-3 Servisiz ink” kao pravnog sledbenika “Militeri profešn risorsiz ink” radi naknade nematerijalne štete na ime duševnih boli zbog izgubljenog zavičaja po osnovu saučesništva u genocidu.

Spor je okončan nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Optužbe preko leđa Krajišnika | Jadovno 1941.

Otvoreno pismo javnosti predsjednika Saveza Srba iz regiona …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top