fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У Хрватској само 200 000 Срба

Светозар Ливада
Светозар Ливада

Хрватска – злочин – Ливада

БАЊАЛУКА, 12. ЈАНУАРА (СРНА) – Угледни српски интелектуалац и научник из Хрватске Светозар Ливада рекао је да би у Хрватској данас живјело милион и по Срба, а не само 200 000, да није било страдања српског корпуса 1941. и 1991. године.

Говорећи о размјерама злочина, Ливада је изнио дио својих демографских истраживања, према којима је злочин у Хрватској однио више од 1 500 000 Срба, упоређујући га са погромом Јермена у Турској.

„Злочин је таквих размјера да је расут свуда по шипражју и шеварју око наших њива“ – рекао је Ливада новинарима у Бањалуци.

Угледни историчари, научници, представници Православне цркве, јавни радници, бивши логораши и потомци жртава усташког злочина констатовали су данас у Бањалуци да су остале неутврђене стварне размјере злочина над српским народом у тзв. Независној Држави Хрватској (НДХ), али и у Хрватској 90-тих година.

U Hrvatskoj samo 200 000 Srba, umjesto milion i po

Ливада је на промоцији новооснованог Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941. године и презентацији двотомног издања књиге о Јадовну, аутора Ђуре Затезала, појаснио да су крашке јаме попут Јадовна у Лици биле само један облик одабраних локација за масовне ликвидације, те да је само око десет одсто њих до данас дјеломично истражено и евидентирано.

Он је опоменуо да негација жртве представља негацију човјека, те нагласио да живот није само појава док траје, него обилазак достојно уређених и обиљежених гробаља са именима и презименима оних који ту почивају, што српске жртве немају већ деценијама јер су и њихова масовна стратишта уништена у Хрватској.

Ливада и остали учесници промоције упозорили су на огроман број и даље непознатих, сакривених и девастираних локација масовних стратиште из Другог свјетског рата, али и из 90-тих година у Хрватској, те позвали потомке, родбину, приајтеље и знанце свих жртава злочина да пошаљу податке и предоче своја сазнања о побијеним прецима и другима како би се употпунили пописи жртава и наставио рад на даљим истраживањима.

„Зато заклињем све оне који нешто знају, који могу да пишу, говоре – да свједоче о ономе што знају, да освјеже наше памћење на жртве. Понављам, жртва је онај јадник који не могаше ни голи живот да спаси и одбрани, а ми смо дужни да му довијека бранимо достојанство тиме што га помињемо и одајемо му почаст“ – поручио је Ливада.

У Бањалуци је основано Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941. године, са циљем да не буду заборављени беспримјерени злочини у овом логору у НДХ-а почетком Другог свјетског рата, гдје је за само два мјесеца на најсвирепији начин убијено 40 123 људи, већином Срба и Јевреја.

На представљању Удружења, чији је предсједник Душан Басташић, и на промоцији Затезалове књиге о Јадовном учествовали су и виши кустос Музеја жртава геноцида из Београда Јован Мирковић, умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, протосинђел Јован Ћулибрк, који је координатор Одбора за Јасеновац Српске православне цркве и преживјели логораш Јасеновца Милан Басташић.

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: