Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prof. dr S. Živanović: Da li ep. Ćulibrk pokušava da opravda Stepinca?

Povodom predavanja episkopa Jovana Ćulibrka u anglikanskoj crkvi Sv. Jovana (St. John,s Church, , Lansdowe Cresecent) održanom 22. novembra 2018. u Londonu.

Episkop slavonski SPC Jovan Ćulibrk

Episkopslavonski SPC Jovan Ćulibrk je pred oko 30 slušalaca, među kojima su bili sveštenici crkve Sv. Save u Londonu održao predavanje posvećeno holokaustu Jevreja i drugih žrtava hrvatskog genocida protiv pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma.

Predavanje je bilo posvećeno Jasenovačkim mučenicima, ali je o njima bilo najmanje govora. U svome predavanju je episkop Jovan Ćulibrk pokušao da opravda zločine Alojzija Stepinca zagrebačkog nadbiskupa, vojnog vikara Hrvatske rekavši da je on podlegao uticaju rimokatoličkih biskupa Nezavisne države Hrvatske.

Naravno, nije spomenuo zločine koje je ovaj zločinac počinio, zbog kojih je osuđen (iako veoma blago). Naveo je da je u Jasenovačkim logorima za istrebljenje pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma stradalo svega 24.000 dece, iako mu je bilo poznato da je Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu utvrdila pre više godina da su Hrvati i muslimani, uz pomoć rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara ubili 110.000 dece ispod 14 godina starosti.

On je samo naveo taj broj koji se odnosi na decu sa Kozare, koju su Hrvati pokupili i pobili. Takođe, nije naveo da je Hrvatska država bila i ostala jedina zemlja na svetu koja je imala kocentracione logore za istrebljenje male dece, čija je krivica bila jedino što su im roditelji bili pravoslavne Srbi, Jevreji ili Romi.

Sve ono što je episkop Jovan Ćulibrk izneo na svome predavanju savršeno se uklapa u zvaničnu politiku Republike Hrvatske i rimokatolika Hrvata, predvođenih njihovim biskupima.

Predavanje je propratila izložba koju je pripremio Muzej genocida iz Beograda. Izložba je bila sasvim neprimerena sadržaju predavanje episkopa slavonskog Jovana Ćulibrka. Tekstovi ispisani na panelima su bili u suprotnosti sa onim što je Jovan Ćulibrk govorio. Oni koji su videli te panele nisu mogli da zaključe ko su bili počinioci zločina i kakva su sve zverstva počinili koljači Hrvati i muslimani ,kao i rimokatolički sveštenici i časne sestre.

Govoreći o Jasenovačkim novomučenicima episkop Jovan Ćulibrk nije ni spomenuo uništenje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Nije spomenuo Memorandum SPC o stradanju, mučenju, proterivanju i ubijanju pravoslavnih sveštenika u toku Drugog svetskog rata u Hrvatskoj.

Nije pomenuo imena Svetog Vukašina iz Klepaca, Sv. Petra Zimonjića, mitropolita Dabro-Bosanskog, episkopa Slavonskog Sv.Savu Trlajića, episkopa banjalučkog Sv. Platona i mnogih drugih.

Na panelu je napisana neistina da su Nemci osnovali Nezavisnu državu Hrvatsku. Poznato je da je ta država osnovana prilikom raspada i okupacije kraljevine Jugoslavije.

Da su je osnovali Hrvati, a da su je sile osovine samo priznale, u Hrvatskoj nikada nije bilo ni fašista ni nacista.

Oni su se nalazili samo u Srbiji i u krajevima koje su okupirali Nemci. U Hrvatskoj su bi samo Hrvati, sa njihovom vojskom(domobranima) ustašama i rimokatoličkim sveštenicima koji su činili zločine u kojima je učestvovao ceo hrvatski narod.

Sve to je propustio da navede episkop Ćulibrk. Sreća je što je tom predavanju prisustvovalo tako malo osoba, pa nisu mogli da shvate pogrešno predavanje Jovana Ćulibrka, niti pak da prihvate poruke koje im je putem panela uputio Muzej genocida iz Beograda.

Akademik Prof. dr Srboljub Živanović,

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,

London, Velika Britanija

Vezane vijesti:

Jovan šumom a Ivica drumom ili: O činjenju, nečinjenju i zločinjenju

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: