fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Продић: Азра ме штриком као цуку водала по поду и ударала

На почетку суђења Азри Башић за ратне злочине над Србима у Дервенти, свједоци Тужилаштва БиХ испричали су како их је у априлу 1992. године у Дервенти тукла особа чије је име Азра, заједно са другим војницима.

Азра Башић
Азра Башић

Чедо Продић је 26. априла 1992. године са комшијама из насеља Чардак, општина Дервента, заробљен и одведен у Дом ЈНА у којем су се, како је навео, налазили припадници различитих војски – Територијалне одбране /ТО/, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватских оружаних снага /ХОС/.

У Дом ЈНА су спроведени са рукама изнад главе и постројени поред зида. Ту је затекао неколико комшија.

„Затим је почело ударање и мучење. Југословенске паре смо морали да једемо. Азра ми је рекла да једем. Нисам је познавао. Неко од војника је рекао: `Сад ћете видјети како Азра удара`. Ушла је са групом војника. Мени је донијела хрватску заставу да љубим шаховницу. Ударила ме је у међуножје“, присјетио се Продић.

Он је истакао да је Азра њега и Неђу Благојевића „штриком као цуке водала по поду и ударала“, а сломљена му је и вилица, преноси „Бирн“.

Продић је нагласио да је Азра до бесвијести ударала Благоју Ђураша и да је водила војнике да га ударају.

„Чуо сам да га је Азра заклала, али нисам видио. Пет до шест метара сам био удаљен, а већ је мрак почео да пада. Један Миле Кузмановић ми је говорио да му је Азра одсјекла ухо и да је хтјела да му одсјече полни орган“, каже Продић.

Он је додао да су затвореници морали да лижу крв војницима са чизама.

Свједок Жељко Стајичић је 26. априла 1992. године такође заробљен у насељу Чардак и одведен у Дом војске у Дервенти.

Стајичић је навео да се у просторији у којој су били смјештени налазило између 25 и 30 људи који су били поредани уз зид, а да су на улазу били војници.

Наређено им је, како каже, да клекну на кољена и тада је почела тортура.

„Благоје Ђураш био је ту са мном, у реду шести или седми. Та жена, када је ушла са групом, чувари су говорили: `Стиже Азра`. На ногама су имали чизме, маскирне пантоле и црне мајице. Азра је имала око 30 година, мушко држање, оштро војнички став, коса јака, црна. Ђураша су ударали, чуо сам да је кркљао. Азра је била та које су се очигледно сви бојали“, навео је Стајчић.

Он је рекао да га је ударала и Азра, те да је примијетио када је извукла нож и касније је чуо да је заклала Ђураша.

Стајчић каже да тада није знао ко је Азра, али да данас сви знају да је то Азра Башић.

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома Југословенске народне армије у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским затвореницима.

Суђење ће бити настављено 24. фебруара.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Многе Азре још на слободи?! | Јадовно 1941.

500 српских мученика тражи правду | Јадовно 1941.

Хрватица убијала само ножем | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: