fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala

Na početku suđenja Azri Bašić za ratne zločine nad Srbima u Derventi, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako ih je u aprilu 1992. godine u Derventi tukla osoba čije je ime Azra, zajedno sa drugim vojnicima.

Azra Bašić
Azra Bašić

Čedo Prodić je 26. aprila 1992. godine sa komšijama iz naselja Čardak, opština Derventa, zarobljen i odveden u Dom JNA u kojem su se, kako je naveo, nalazili pripadnici različitih vojski – Teritorijalne odbrane /TO/, Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ i Hrvatskih oružanih snaga /HOS/.

U Dom JNA su sprovedeni sa rukama iznad glave i postrojeni pored zida. Tu je zatekao nekoliko komšija.

„Zatim je počelo udaranje i mučenje. Jugoslovenske pare smo morali da jedemo. Azra mi je rekla da jedem. Nisam je poznavao. Neko od vojnika je rekao: `Sad ćete vidjeti kako Azra udara`. Ušla je sa grupom vojnika. Meni je donijela hrvatsku zastavu da ljubim šahovnicu. Udarila me je u međunožje“, prisjetio se Prodić.

On je istakao da je Azra njega i Neđu Blagojevića „štrikom kao cuke vodala po podu i udarala“, a slomljena mu je i vilica, prenosi „Birn“.

Prodić je naglasio da je Azra do besvijesti udarala Blagoju Đuraša i da je vodila vojnike da ga udaraju.

„Čuo sam da ga je Azra zaklala, ali nisam vidio. Pet do šest metara sam bio udaljen, a već je mrak počeo da pada. Jedan Mile Kuzmanović mi je govorio da mu je Azra odsjekla uho i da je htjela da mu odsječe polni organ“, kaže Prodić.

On je dodao da su zatvorenici morali da ližu krv vojnicima sa čizama.

Svjedok Željko Stajičić je 26. aprila 1992. godine takođe zarobljen u naselju Čardak i odveden u Dom vojske u Derventi.

Stajičić je naveo da se u prostoriji u kojoj su bili smješteni nalazilo između 25 i 30 ljudi koji su bili poredani uz zid, a da su na ulazu bili vojnici.

Naređeno im je, kako kaže, da kleknu na koljena i tada je počela tortura.

„Blagoje Đuraš bio je tu sa mnom, u redu šesti ili sedmi. Ta žena, kada je ušla sa grupom, čuvari su govorili: `Stiže Azra`. Na nogama su imali čizme, maskirne pantole i crne majice. Azra je imala oko 30 godina, muško držanje, oštro vojnički stav, kosa jaka, crna. Đuraša su udarali, čuo sam da je krkljao. Azra je bila ta koje su se očigledno svi bojali“, naveo je Stajčić.

On je rekao da ga je udarala i Azra, te da je primijetio kada je izvukla nož i kasnije je čuo da je zaklala Đuraša.

Stajčić kaže da tada nije znao ko je Azra, ali da danas svi znaju da je to Azra Bašić.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zatvorenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 24. februara.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mnoge Azre još na slobodi?! | Jadovno 1941.

500 srpskih mučenika traži pravdu | Jadovno 1941.

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: