fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pročitan iskaz o silovanjima Srpkinja

Na suđenju optuženima za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Orašju, danas je pročitan iskaz preminulog svjedoka Rose Mršić u kojem je navela da je silovana u logoru „Donja Mahala“ gdje je bila zatočena.

Ovaj iskaz, koji je danas pročitao tužilac Milanko Kajganić, Mršićeva je dala 1994. godine Centru javne bezbjednosti Doboj.

Mršićeva je preminula 2003. godine, prije podizanja optužnice protiv Đure Matuzovića, Ive i Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate i Ante Živkovića, Stjepe Đurića i Mirka Jurića.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić su optuženi i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u tom mjestu, učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Iako je Mršićeva preminula, njen iskaz je korišten kao dokaz optužnice. Ona je u iskazu navela da je u logoru „Donja Mahala“ prala toalet, rublje vojnicima i suđe, prenosi Birn.

„Seksualno sam zlostavljana u vešeraju logora. Mato zvani `Rakijica` dolazio je pijan, tukao bi me, a zatim i silovao. Silovao me je i vojni policajac Damir zvani `Dama`“, navela je u iskazu Mršićeva.

Ona je posvjedočila da je njen sin Željko poginuo 8. maja 1992. prilikom napada na mjesto Novi Grad, opština Odžak, odakle je sa drugim srpskim civilima prevezena u logor, prvo u Brod, a zatim u Orašje.

„Stražari su u logoru `Polet` u Brodu često izvodili mlađe žene, a zatim ih kasnije silovali. Ja u tom logoru nisam silovana, jer sam bila lošeg zdravstvenog stanja, skrhana zbog pogibije sina“, navela je u iskazu.

Odbrane optuženih protivile su se zakonitosti iskaza jer na njemu nema potpisa oštećenog svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. decembar.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Silovanje Srpkinja uz potvrdu HVO | Jadovno 1941.

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …

Jeziva ispovest srpski žrtava: Silovali su i devojčice od …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: