fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PROCES PROTIV FIRME „MPRI“ BIĆE NASTAVLjEN

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/mpri.jpg

ČIKAGO, 1. OKTOBRA /SRNA/ – Predsjednik Sabora krajiških Srba iz Čikaga Bogdan Kljaić najavio je za 22. oktobar statusni pretres u slučaju tužbe krajiških Srba protiv vojne konsultantske firme „MPRI“ iz SAD.

Kljaić je za Srnu pojasnio da je američki savezni sud u Čikagu odbio zahtjev krajiških Srba u tački jedan – da se sudi prema međunarodnom pravu, ali je dozvolio da se proces nastavi prema američkom zakonu.

„Statusni pretres je zakazan za 22. oktobar, gdje moraju da prisustvuju sve strane u postupku. Dakle, razlog za žalbu ima `MPRI`, a ne Sabor krajiških Srba“, istakao je Kljaić.

Pojedini mediji prenijeli su nedavno da je američki savezni sud u Čikagu donio odluku da pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme „MPRI“ iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije „Oluja“.

Sudija Džon Li donio je odluku da nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi koju je 2010. godine podnijela grupa srpskih državljana u ime svih Srba iz Krajine, a u kojoj se tvrdi da je „MPRI“ izradila plan, obučila i pripremila hrvatske snage za operaciju „Oluja“.

Sudija je podržao tvrdnje podnosilaca tužbe da je bilo udruživanja radi nezakonitog ulaska u vlasništvo i nelegalno prisvajanje imovine.

„Hrvatske snage su, navodno, sistematski pljačkale i uništavale srpske kuće, firme, usjeve i stoku u regionu Krajine, uključujući i one u vlasništvu podnosilaca tužbe. Mnoge od ovih kuća prisvojila je hrvatska vojska“, naveo je Li.

Podnosioci tužbe potražuju odštetu od 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995. godine.

U tužbi se navodi da su hrvatski lideri poručili „MPRI“ da žele da „uklone Srbe sa svoje teritorije“.

Prema navodima u tužbi, planiranje operacije izvršeno je u sjedištu kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj.

„Operacija `Oluja` rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobjeglo iz Krajine“, naglašava se u tužbi.

Podnosioci tužbe ističu „da nije poznato da li je osoblje `MPRI` učestvovalo u genocidu i da se to ne pominje u tužbi, već da je poznato da je ta firma obezbijedila način da se genocid desi“.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Tajne hrvatske arhive kriju istinu o ulozi firme „MPRI“

NIJE KRAJ PRAVNE BORBE

Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine

Srbi tuže Amerikance zbog „Oluje“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: