Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

PROCES PROTIV FIRME “MPRI” BIĆE NASTAVLjEN

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/mpri.jpg

ČIKAGO, 1. OKTOBRA /SRNA/ – Predsjednik Sabora krajiških Srba iz Čikaga Bogdan Kljaić najavio je za 22. oktobar statusni pretres u slučaju tužbe krajiških Srba protiv vojne konsultantske firme “MPRI” iz SAD.

Kljaić je za Srnu pojasnio da je američki savezni sud u Čikagu odbio zahtjev krajiških Srba u tački jedan – da se sudi prema međunarodnom pravu, ali je dozvolio da se proces nastavi prema američkom zakonu.

“Statusni pretres je zakazan za 22. oktobar, gdje moraju da prisustvuju sve strane u postupku. Dakle, razlog za žalbu ima `MPRI`, a ne Sabor krajiških Srba”, istakao je Kljaić.

Pojedini mediji prenijeli su nedavno da je američki savezni sud u Čikagu donio odluku da pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme “MPRI” iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije “Oluja”.

Sudija Džon Li donio je odluku da nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi koju je 2010. godine podnijela grupa srpskih državljana u ime svih Srba iz Krajine, a u kojoj se tvrdi da je “MPRI” izradila plan, obučila i pripremila hrvatske snage za operaciju “Oluja”.

Sudija je podržao tvrdnje podnosilaca tužbe da je bilo udruživanja radi nezakonitog ulaska u vlasništvo i nelegalno prisvajanje imovine.

“Hrvatske snage su, navodno, sistematski pljačkale i uništavale srpske kuće, firme, usjeve i stoku u regionu Krajine, uključujući i one u vlasništvu podnosilaca tužbe. Mnoge od ovih kuća prisvojila je hrvatska vojska”, naveo je Li.

Podnosioci tužbe potražuju odštetu od 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995. godine.

U tužbi se navodi da su hrvatski lideri poručili “MPRI” da žele da “uklone Srbe sa svoje teritorije”.

Prema navodima u tužbi, planiranje operacije izvršeno je u sjedištu kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj.

“Operacija `Oluja` rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobjeglo iz Krajine”, naglašava se u tužbi.

Podnosioci tužbe ističu “da nije poznato da li je osoblje `MPRI` učestvovalo u genocidu i da se to ne pominje u tužbi, već da je poznato da je ta firma obezbijedila način da se genocid desi”.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Tajne hrvatske arhive kriju istinu o ulozi firme “MPRI”

NIJE KRAJ PRAVNE BORBE

Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine

Srbi tuže Amerikance zbog “Oluje”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: