fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prnjavor: Podigli spomenik žrtvama

prnjavor-spomenik radulovac

PRNjAVOR – Potomci svirepo poubijanih prnjavorskih Srba, posle petogodišnje borbe uspeli su napokon da podignu spomen – obeležje nad stratištem 22 pretka koja su stradala od ustaške kame u njivi Radulovac uz pravoslavno groblje u blizini centra Prnjavora.

Akciji je prethodio više nego neobičan san Miroslava Vojvodića, inicijatora akcije, kojem se u snu pre pet godina pojavila pokojna baka Bosiljka, sa rečima: „Sine, vidi koga sam ti dovela“.

– Izašao sam na terasu i video 22 mučenika iz jame Radlovac, među kojima je bio i moj deda, otac majčin Rajko Vasić – priča Miroslav o svom nesvakidašnjem snu i početku akcije. – „Ne treba nam ništa osim da nam iznad jame i naših kostiju podignete krst, održite opelo i da nas upokojite po pravoslavnim običajima“, rekli su mi mučenici.

Sutradan ujutro sa gotovo istim snom i inicijativom za akciju, na njegovim vratima pojavili su se Borislav Marić, sin Jelisije Marića, kao i Radislav Samčević, sinovac takođe mučenika u jami Nenada Samčevića.

– Sve to smo doživeli kao božji znak da naše pretke upokojimo na dostojanstven način, kako nalažu vera i tradicija. Zadržali smo spomen – ploču koju je prnjavorski SUBNOR podigao 1973. godine, ali smo podigli pravoslavni krst – kaže Vojvodić.

Prema svedočenju preživelih, u samo jednom danu, tog 4. decembra 1941. godine, Prnjavor je ostao bez 22 ugledna domaćina, a bez očeva više od 50 mališana. Mnogi Prnjavorčani se prisećaju da se posle trodnevnog krvavog ustaškog pira danima pomeralo zemljište nad masovnom grobnicom Radlovac, pošto su u nju uglavnom bacani poluživi i nedoklani Srbi.

Izvor: novosti.rs

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: