fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prizivaju da zapad kazni Srpsku

Ramiz Salkić (SDA), potpredsednik RS, nastavlja da rasplamsava versku i nacionalnu mržnju. Stevandić: Bošnjačka mržnja jača želju za samostalnošću RS

Bosanski jezik

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić ponovo je, ne birajući reči, brutalno napao RS za „diskriminaciju i segregaciju Bošnjaka“. I direktno zapretio!

– Vlasti Srpske sistematski pokušavaju da razbiju BiH. Negiraju njene institucije, negiraju genocid nad Bošnjacima, naš identitet i „bosanski jezik“. Hoće da izoluju Bošnjake u RS, ali mi im poručujemo da nećemo sedeti skrštenih ruku – poručio je Salkić, ne birajući reči. – Negiranjem bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS u ovom trenutku se sprovodi najveća diskriminacija na evropskom tlu. Uveren sam da Vlada i predsednik RS moraju biti sankcionisani za kršenje Ustava i ljudskih prava Bošnjaka u RS!

On je poručio da će upozoriti i domaću i stranu javnost da je „na sceni opasan proces usmeren protiv Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda“.

– Mi čvrsto stojimo na temelju da ovo treba da bude zemlja jednakih mogućnosti za sve, ali ako neko želi da uskrati naša prava, nama kao najbrojnijem narodu, pokazujući silu i nameru da nas diskriminiše, naravno da mi nećemo sedeti skrštenih ruku – izjavio je Salkić ocenjujući položaj Bošnjaka u RS.

On tvrdi da je poslednjih godina u RS „došlo do nagle radikalizacije, pre svega kroz negiranje bosanskog jezika, negiranje genocida i svakodnevnim pokušajima da se Bošnjaci, iako konstitutivni narod, izoluju“.

Srpski političari su kategorično osudili nove Salkićeve optužbe na račun Srpske. Tvrde da je je njegov govor identičan radikalnim istupima bošnjačkih funkcionera pred početak rata devedesetih godina prošlog veka.

RATNA POLITIKA

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže, za „Novosti“, da pozivanjem međunarodne zajednice da kazni funkcionere RS Salkić nastavlja da sprovodi ratnu politiku SDA. – Mržnja prema RS najviše razbija BiH. Bošnjački političari moraju konačno da se okrenu budućnosti, a ne da uporno podstiču strah kod Bošnjaka od RS. To je krajnje destruktivna politika – zaključila je ona.

Potpredsednik NS RS Nenad Stevandić kaže, za „Novosti“, da je očito da Salkić, po instrukcijama svog partijskog šefa Bakira Izetbegovića, ruši RS:

– Stvaranjem veštačke krize i lažnim optužbama protiv Srpske Salkić i njegova SDA hoće da primoraju međunarodnu zajednicu da kazni Srpsku i njenu vlast.

Stevandić tvrdi da Ustav RS i njene institucije u potpunosti štite prava Bošnjaka i drugih naroda u RS.

– Da je imalo moralan, Salkić bi prvo govorio o katastrofalnom položaju Srba u Federaciji BiH. Upravo on i njegova SDA radikalnim stavovima razbijaju budućnost ove zemlje – naglasio je Stevandić. – Što je jača sarajevska mržnja to su jači zahtevi za nezavisnom Srpskom!

„NACIONALISTIČKA IDEOLOGIJA“

Salkić kaže da su vlasti RS povredile nacionalni identitet Bošnjaka. – Škole koje su gradili naši očevi i mi, danas su pod uticajem pravoslavlja, u njima su ikone, one nose imena po pravoslavnim svecima, a naša deca pohađaju nastavu u alternativnim prostorima. Jezik je istorijska kategorija i niko ne može svojim političkim programom i nacionalističkom ideologijom pogaziti stotine godina naše istorije – smatra on.

Autor: M. FILIPOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

KLAJN: „BOSANSKI JEZIK“ NE POSTOJI | Jadovno 1941.

BOŠNjAČKI/BOSANSKI JEZIK LINGVISTIČKI NE POSTOJI …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: