Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pritisci da se general Đukić osudi

Datum objave: ponedeljak, 21 novembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Viši sud u Beogradu odlučuje da li će priznati presudu iz Sarajeva Novaku Đukiću. Bramerc uticao na izvršnu vlast da se umeša u rad suda – saznaju “Novosti”

U Nikincima dokazano da granata sa Ozrena, za koju je navodno odgovoran Đukić, nije uzrok tragedije
U Nikincima dokazano da granata sa Ozrena,
za koju je navodno odgovoran Đukić, nije
uzrok tragedije

Viši sud u Beogradu je pod neverovatno snažnim pritiskom da prizna presudu Suda BiH, kojom je general Novak Đukić osuđen na 20 robije zbog slučaja “Tuzlanska kapija”. Kako “Novosti” pouzdano saznaju, ogromni su pritisci da se takva odluka što pre donese, a novo ročište u Specijalnom sudu zakazano je već u sredu.

– Pre nekoliko dana u Beogradu je haški tužilac Serž Bramerc nastavio sa ozbiljnim pritiscima na izvršnu vlast u Srbiji, da se protivno ustavu, umeša u rad suda i da se suprotno zakonu o međunarodno-pravnoj pomoći u krivičnim stvarima prizna presuda Đukiću bez upoznavanja sa spisima predmeta, iz kojih bi se jedino moglo utvrditi da li je suđenje generalu u Sarajevu bilo pravično ili ne – kaže naš sagovornik.

Kako saznajemo, u Odeljenje Višeg suda za ratne zločine i Tužilaštvo za ratne zločine stiglo je pismo Fonda za humanitarno pravo u kojem se iznose uputstva kako bi sud trebalo da postupa u “predmetu Đukić”. Tu se navodi da Viši sud u Beogradu nije primeren forum za ispitivanje pravičnosti suđenja generalu u Bosni i Hercegovini.

Po već ustaljenim manirima, Sud u BiH ponovo nije ispoštovao zahtev Višeg suda u Beogradu i nije dostavio svu traženu dokumentaciju iz procesa Novaku Đukiću. Šalju samo periferne stvari, a ovaj put poslali su samo disk sa audio-zapisima dela glavnih pretresa u prvostepenom postupku.

– Nisu dostavili ništa od pisane dokumentacije, pa čak ni transkripte tih audio-zapisa – kaže nam Đukićev branilac Milorad Konstantinović. – Iz dosadašnjeg ponašanja Suda BiH i upornog odbijanja da pokaže traženu dokumentaciju, proizilazi osnovana sumnja da se radi o podmetanju krivice i montiranom procesu, dok se istovremeno prikrivaju pravi počinioci zločina na tuzlanskoj “Kapiji”.

Jedan od ključnih propusta suđenja u Sarajevu je što američka sudija Patrisija Valen, koja je učestvovala u donošenju osuđujuće presude Đukiću, nije imala nijedan dokaz i transkript preveden na engleski jezik. Osudila je Đukića, a da nije mogla da se upozna sa spisima predmeta, niti je znala šta u njima piše.

BEZ REAKCIJE

Odbrana generala Novaka Đukića podnela je u junu krivičnu prijavu protiv sarajevskog veštaka Berka Zečevića. Optužili su ga da je falsifikovao dokumentaciju i podatke i tako lažirao veštačenje na osnovu kojeg je Đukić osuđen. Tužilaštvo u Sarajevu sve ove mesece ćuti i uopšte ne razmatra tu prijavu.

Autor: S. J. M.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Tuzlanska kapija – falsifikat | Jadovno 1941.

Veštak montirao Tuzlansku kapiju | Jadovno 1941.

Sadržaj ekspertize zločina u Tuzli: Izraelac ruši zvaničnu …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top