fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pripreme za obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba

Uoči obilježavanja 25 godina od egzodusa Srba sa tuzlanskog područja i napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine u pripremi su knjiga, dokumentarni film i izložba koji čine studiju pod radnim naslovom „Zločin u Tuzli“.

Zavičajno udruženja Tuzlaka u Bijeljini
Zavičajno udruženja Tuzlaka u
Bijeljini

Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Vaso Popović, koji je pravoslavni vojni sveštenik, pozvao je sunarodnike raseljene po svijetu da fotografije o tim događajima poklone ili prodaju za potrebe realizacije ovog projekta, a kontakt je vasopopovic111@gmail.com.

On podsjeća da je srpski narod sa područja Tuzle tokom odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine najvećim dijelom protjeran sa vjekovnih ognjišta.

Protonamjesnik Popović kaže da na projektu istraživanja napada na kolonu JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli, na lokalitetu Brčanska malta, rade Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Boračka organizacija Republike Srpske, Muzej žrtava genocida iz Beograda i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Studija, prije svega, knjiga o zločinu u Tuzli, treba da bude cjelovit i domišljen odgovor srpske strane na ovaj događaj, njegove uzroke i posljedice, neporecivo svjedočanstvo o stradanju u „tuzlanskoj koloni“ i dokumentarna analiza razmjera tog zločina.

Planirano je da knjiga bude štampana ćirilicom, sa apstraktima na engleskom, njemačkom, francuskom i ruskom jeziku, a razmotriće se i mogućnost da se, naknadno, kompletno izdanje prevede i štampa na engleskom jeziku.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Goreo sam u vozilu: Ispovest vojnika iz „tuzlanske kolone …

Sjećanje na stradale vojnike JNA u „Tuzlanskoj koloni“

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: