fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Princip: Istovjetnost sa revolucionarnim vremenima

Nebojša Kuštrinović, potomak solunskog borca majora Petra Kuštrinovića, sjeća se kada je njegov djeda Petar rekao njegovom ocu: „Mi smo stvorili Kraljevinu Jugoslaviju, a vi to i ne slavite, već govorite o nekom 29. novembru“…

Atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu
Atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu

Priredio : Milomir SAVIĆ

Petar Princip, najbliži potomak slavnog Gavrila Principa, smatra da današnje vrijeme u BiH karakteriše potpuna sličnost sa vremenima u kojima su se događali revolucionarni procesi, poput Sarajevskog atentata 1914. godine.

„Ovu moju konstataciju najbolje potvrđuju stihovi pokojnog strica Gavrila, koje je, prije 100 godina, na porciji u zatvoru sarajevskog garnizona napisao:

`Tromo se vreme vuče i ničeg novog nema, danas sve kao juče, sutra se isto sprema`“, kaže Princip.

Povodom 103 godine od početka Prvog svjetskog ili Velikog rata, Princip ističe za Srnu da je Sarajevski atentat iskorišten da bi Srbi bili optuženi za sva dešavanja.

On podsjeća da su se u ono vrijeme, do Sarajevskog ili Vidovdanskog atentata, u svijetu dogodila ukupno 93 atentata, od čega 21 na suverene careve ili kraljeve, ali nijedan nije bio uzrok nekakvog velikog svjetskog sukoba.

„Mi Srbi smo kao narod takve naravi da lako zaboravljamo svoje junake, heroje i događaje iz burne istorije. Niko nam niti smije, niti može, niti treba to da brani, a drugo su naše pozicije i gledanja na istorijske fakte i na stvarnost“, navodi Petar Princip.

Princip ocjenjuje da pobjednici pišu istoriju, da je istorija učiteljica života, ali ako nema izvornih istorijskih dokumenata i fakata – onda to i nije istorija.

Predsjednik Gradskog udruženja Banjaluke potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Nebojša Kuštrinović kaže da se Srbi kao narod sigurno ne ubrajaju među pažljive i dobre učenike „učiteljice istorije“, već se čak mogu svrstati među „prave ponavljače“.

„U današnje vrijeme u mnogo čemu smo oskudni, a u istoriji smo bogati, jer je naša istorija tokom mnogo vijekova bila teška drama“, kaže Kuštrinović za Srnu.

U dramatičnim ratnim zbivanjima 20. vijeka, Srbi su nakon pobjede u Velikom ratu, kao i na kraju tog vijeka doživjeli sudbinu najvećeg gubitnika svog istorijskog nasljeđa, ističe on.

Kuštrinović, potomak solunskog borca majora Petra Kuštrinovića, sjeća se kada je njegov djeda Petar rekao njegovom ocu:

„Mi smo stvorili Kraljevinu Jugoslaviju, a vi to i ne slavite, već govorite o nekom 29. novembru. Mi smo 1. decembra 1918. godine žrtvovali Srbiju i stvorili Kraljevinu Jugoslaviju, ali nisam siguran da ćete je vi sačuvati“.

On je ponosan na činjenicu da grad Banjaluka, Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju 100 godina od veleizdajničkog procesa u Banjaluci.

Kuštrinović kaže da Udruženje trenutno radi na projektu „Svijeća“, odnosno na dokumentarnoj priči pokojnog publiciste iz Banjaluke Jovana Babića koja podsjeća na solunske dane.

„Ova priča govori o jednom knezu iz Han Pijeska, ocu petoro djece koji je zvanično preko svog advokata uputio molbu tadašnjim vlastima Austrougarske da založi svoju glavu za glavu jednog banjalučkog gimnazijalca da bi slavska svijeća gorjela u toj srpskoj kući, s obzirom na to da je taj gimnazijalac bio jedinac“, ističe Kuštrinović.

Istoričar Predrag Lozo smatra da neki procesi koji su započeti prije i za vrijeme Prvog svjetskog rata nisu završeni do danas, posebno ako se ima u vidu današnji raspored snaga u Evropi, gdje je na prvom mjestu Njemačka.

„Zbog Sarajevskog atentata, Srbima se i danas pokušava prebaciti krivica za izbijanje Prvog svjetskog rata, iako odgovornost za izbijanje tog rata snose njemačke i druge elite“, kaže Lozo.

On poručuje da je važno za srpske generacije koje dolaze da ne izbrišu iz kolektivnog pamćenja sve ono što se tada dogodilo srpskom narodu.

„Prvi svjetski rat donio je stvaranje zajedničke države Kraljevine Jugoslavije – srpski narod je drugim narodima na ovim prostorima podario slobodu i preveo ih na stranu pobjednika, koji je porazio germanski nacionalizam i želju za širenjem“, napominje Lozo.

Generacija oličena u Gavrilu Principu i njegovim pucnjima borila se za slobodu svih jugoslovenskih, prije svega srpskog naroda, i imala jake ideale za koje se vrijedilo žrtvovati i boriti, naglašava Lozo.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zašto je Princip ubio Ferdinanda | Jadovno 1941.

Godišnjica smrti vidovdanskog heroja Gavrila Principa …

Dokument koji krije jezivu sudbinu Gavrila Principa i njegove …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: