fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prikaz knjige „Ustaše: nacistička vojska Perona i Vatikana“

„Ustaše: nacistička vojska Perona i Vatikana“, knjiga koju je napisao Ignasio Montes de Oka, bavi se operacijama koje su orkestrirali argentinski predsednik i Vatikan

Knjige „Ustaše: nacistička vojska Perona i Vatikana“

Knjiga „Ustaše: nacistička vojska Perona i Vatikana“, koju je napisao Ignasio Montes de Oka, sadrži više stavki. Ali što se tiče Argentine, ona dokazuje kako je ilegalna prodaja oružja Hrvatskoj za vreme vladavine predsednika Karlosa Menema, bila rezultat veza koje su ujedinile peronizam sa tim hrvatskim ratnim zločincima. Pod vođstvom Ante Pavelića, tzv. ustaše su našle utočište u posleratnoj Argentini pošto su pobile milion ljudi između 1941. i 1945. godine.

Montes de Oka tvrdi, kroz svoje opširno istraživanje, da su Peron i Vatikan organizovali akcije kako bi Pavelićeva vojska našla „dom“ i zaštitu u Argentini.

Ta zaštita im je omogućila da osnuju i održe jedan finansijski sistem čiji je cilj bio da povrate hrvatsko blago, koje su kasnije koristili kako bi osnovali „terorističku internacionalu“, sa sedištem u Argentini.

„To je bila efikasnost ustaškog puta, čak i jača od čuvene Crvene Odese, koju su zapadne tajne službe koristile za izvlačenje kriminalaca iz Evrope kao što su Erik Pribke i Klaus Barbi. Ovi bezbedne prolaze su koristili Adolf Ajhman i Jozef Mengele kako bi se preselili u Argentinu“, potvrdio je časopisu Klarin autor ove knjige, vraćajući se na jednu drugu situaciju. Naime, kaže da su ti isti ratni zločinci bili Peronovo okruženje u egzilu.

Mile Ravlić je bio lična generalova zaštita dok je živeo u Madridu. Milo Bogetić je bilo njegovo lažno ime pod kojim je radio u ministarstvu odbrane bivšeg argentinskog predsednika, i po istraživanjima autora, bio je jedan od organizatora u Argentini užasnog eskadrona smrti (Alianza Anticomunista Argentina).

„Ustaše su se ponovo pojavile za vreme vladavine predsednika Karlosa Menema“. Jedan od njih je Ivo Rojnica, kaže autor, kojeg se seća kao bivšeg zvaničnika koji se pojavljuje u okviru prodaje naoružanja Hrvatskoj – što je zajedno sa ilegalnom prodajom oružja Ekvadoru oteralo bivšeg predsednika pred sud. On je bio lokalni predstavnik hrvatskih separatista.

Druga ličnost iz knjige je bivši šef koncentracionog logora Jasenovac, Dinko Šakić (600 000 žrtava), kojeg je ekipa Kanala 13 otkrila na plaži Santa Teresita u aprilu 1998. godine. Ovaj ratni zločinac se pojavljuje u sudskom postupku posle kojeg je Menem poslat u zatvor, kao jedan od učesnika u ilegalnoj prodaji oružja.

Više hiljada dokumentovanih dokaza je nestalo „po Menemovoj naredbi“, kaže Montes de Oka. Oni bi dokazali zaštitu nacističkih begunaca, međutim, registre je „spalila ili izgubila kancelarija vlade“, a postoje stotine konzularnih beleški koje su i te kako dokaz o zaštiti koje su argentinske vlasti pružile ustašama.

Tzv. Komisija za rasvetljavanje nacističkih aktivnosti (CEANA – Comisión para el Esclarecimiento de las Actividades del Nazismo), koja je osnovana upravo za vreme Menemove vlade, donela je frustrirajuću odluku zbog već izbrisanih dokumenata, tvrdi Montes de Oka. „Pošto je potrošila milione dolara, Komisija je došla do predvidivog zaključka: ne postoji dovoljno informacija da bi se saznala istina“.

Izvor: CLARIN
Prevod sa španskog: Svetlana Maksović
Naslov i oprema: Stanje stvari

Vezane vijesti:

RASKRINKAVANjE ISTORIJE, BOKAN: Filmska priča o …

1941: Godina kada je Zlo ovladalo katoličkim medijima

Titove igre oko Pavelića: Poglavniku nije suđeno ni u odsustvu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: