Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prije 201 godinu izbio Drugi srpski ustanak

Na jučerašnji dan navršilo se 201 godina od izbijanja Drugog srpskog ustanka koji je označio početak kraja turske vladavine u Srbiji.

Miloš Obrenović, Drugi srpski ustanak (foto: Srpski kod)
Miloš Obrenović, Drugi srpski ustanak
(foto: Srpski kod)

Miloš Obrenović je nakon prazničnog bogosluženja u crkvi brvnari u Takovu kod Gornjeg Milanovca na praznik Cvjeti pozvao ugledne Srbe da ponovo uzmu oružje u ruke i nastave borbu za slobodu koju je 1804. godine tokom Prvog srpskog ustanka započeo Karađorđe Petrović.

Nakon dvomjesečnih borbi koje su započele 23. aprila 1815. godine, Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Vještim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, prema kome je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Knez Miloš Obrenović je, mirnim putem, punih petnaest godina postepeno izgrađivao autonomni položaj Srbije u okviru turskog carstva i svoju vlast u Srbiji.

Hatišerifom iz 1830. godine Srbiji je priznata autonomija.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: