fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕСУДА У КОРИСТ ВЕЛИКИХ СИЛА, ПОДЈЕЛЕ И СУКОБИ ЋЕ ОСТАТИ

Cedomir_Antic-e427c200Организациjа „Напредни клуб“ оциjенила jе да jе пресуда Међународног суда правде донесена у интересу потврђивања политике „великих сила“, а не суочавања са истином, и да неће доприниjети помирењу, него ће подjеле и сукоби остати закопани.

„Пресуда Међународног суда правде по тужбама за геноцид између Хрватске и Србиjе представља окончање процеса отпочетог стварањем Хашког тирбунала, а чиjи jе циљ да се да правна утемељење политици великих сила каква jе вођена на простору бивше Југославиjе“, наводи се у саопштењу овог клуба, чиjи jе предсjедник Чедомир Антић.

У саопштењу се истиче да ова пресуда, као и многе коjе су донесене пред ад хок Трибуналом у Хагу, неће доприниjети помирењу у региону отвореним суочавањем са чињеницама и одговорношћу.

„Напротив, сукоби и поделе остаће закопани, постављени у оквир у коме преовладава претежна кривица jедног сувереног народа“, истиче се у саопштењу.

Иако су судиjе Међународног суда правде установиле да jе прогон Срба из Хрватске био жељени исход акциjе „Олуjа“, те да то потврђуjу транскрипти разговора на Брионима, и даље остаjе питање, наводи „Напредни клуб“, ко jе, именом и презименом, одговоран за прогон стотина хиљада Срба из Краjине и чињеницу да jе њихов броj у Хрватскоj сведен на занемарљиву мањину?

У саопштењу се подсjећа да за оваj акт нико до сада ниjе осуђен пред и jедним судом.

Из „Напредног клуба“ истичу да jе пред властима и институциjама Србиjе изазов да се коначно заузме активан став према истраживању и изношењу чињеница у вези са развиjањем СФР Југославиjе и да се развиjа стратегиjа спречавања даљег наметања и развиjања неистините интерпретациjе, према коjоj су Срби главни или jедини кривци и заговорници рата.

Напредни клуб подсjећа jавност да jе Србиjа jедина земља бивше Југославиjе у коjоj jе постоjала организована опозициjа рату, да су два српска предсjедника jавно упутила извињења жртвама, те да jе српски парламент jедини у региону коjи jе усвоjио осуђуjућу резолуциjу о злочинима у рату.

„Ниjедна институциjа народа коjи су учествовали у сукобу то до сада ниjе учинила, нити jе икакво извињење упућено Србима“, додаjе се у саопштењу.

Упозорава се да „уколико jавност, институциjе и наjвиши српски званичници пропусте неопходност развиjања планског и чињеничко утемељеног приступа с циљем спречавања потпуног преовладавања jедностране интерпретациjе ратних дешавања, одговорност ће бити на њоj, а посљедице искривљене слике осjећаће будуће генерациjе свих народа у региону, а приjе свега српског“.

Међународни суд правде данас jе у циjелости одбио међусобне тужбе и Србиjе и Хрватске за геноцид.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Напредни клуб: Срамота за Холанђане и њихову  – Jadovno 1941.

Саопштење: Одлучно одговорити на  – Jadovno 1941.

Саопштење: Захтевамо оштру реакциjу Србиjе поводом изjаве 

Теориjа завере – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: