Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

PRESUDA U KORIST VELIKIH SILA, PODJELE I SUKOBI ĆE OSTATI

Datum objave: utorak, 3 februara, 2015
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Cedomir_Antic-e427c200Organizacija “Napredni klub” ocijenila je da je presuda Međunarodnog suda pravde donesena u interesu potvrđivanja politike “velikih sila”, a ne suočavanja sa istinom, i da neće doprinijeti pomirenju, nego će podjele i sukobi ostati zakopani.

“Presuda Međunarodnog suda pravde po tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije predstavlja okončanje procesa otpočetog stvaranjem Haškog tirbunala, a čiji je cilj da se da pravna utemeljenje politici velikih sila kakva je vođena na prostoru bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju ovog kluba, čiji je predsjednik Čedomir Antić.

U saopštenju se ističe da ova presuda, kao i mnoge koje su donesene pred ad hok Tribunalom u Hagu, neće doprinijeti pomirenju u regionu otvorenim suočavanjem sa činjenicama i odgovornošću.

“Naprotiv, sukobi i podele ostaće zakopani, postavljeni u okvir u kome preovladava pretežna krivica jednog suverenog naroda”, ističe se u saopštenju.

Iako su sudije Međunarodnog suda pravde ustanovile da je progon Srba iz Hrvatske bio željeni ishod akcije “Oluja”, te da to potvrđuju transkripti razgovora na Brionima, i dalje ostaje pitanje, navodi “Napredni klub”, ko je, imenom i prezimenom, odgovoran za progon stotina hiljada Srba iz Krajine i činjenicu da je njihov broj u Hrvatskoj sveden na zanemarljivu manjinu?

U saopštenju se podsjeća da za ovaj akt niko do sada nije osuđen pred i jednim sudom.

Iz “Naprednog kluba” ističu da je pred vlastima i institucijama Srbije izazov da se konačno zauzme aktivan stav prema istraživanju i iznošenju činjenica u vezi sa razvijanjem SFR Jugoslavije i da se razvija strategija sprečavanja daljeg nametanja i razvijanja neistinite interpretacije, prema kojoj su Srbi glavni ili jedini krivci i zagovornici rata.

Napredni klub podsjeća javnost da je Srbija jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj je postojala organizovana opozicija ratu, da su dva srpska predsjednika javno uputila izvinjenja žrtvama, te da je srpski parlament jedini u regionu koji je usvojio osuđujuću rezoluciju o zločinima u ratu.

“Nijedna institucija naroda koji su učestvovali u sukobu to do sada nije učinila, niti je ikakvo izvinjenje upućeno Srbima”, dodaje se u saopštenju.

Upozorava se da “ukoliko javnost, institucije i najviši srpski zvaničnici propuste neophodnost razvijanja planskog i činjeničko utemeljenog pristupa s ciljem sprečavanja potpunog preovladavanja jednostrane interpretacije ratnih dešavanja, odgovornost će biti na njoj, a posljedice iskrivljene slike osjećaće buduće generacije svih naroda u regionu, a prije svega srpskog”.

Međunarodni sud pravde danas je u cijelosti odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Napredni klub: Sramota za Holanđane i njihovu  – Jadovno 1941.

Saopštenje: Odlučno odgovoriti na  – Jadovno 1941.

Saopštenje: Zahtevamo oštru reakciju Srbije povodom izjave 

Teorija zavere – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top