Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Premlati Srbina za 200 kuna

zadar

Zadranin koji je priznao da je revoltiran haškom presudom generalima 15. aprila ove godine brutalno premlatio susjeda srpske nacionalnosti, prijeteći da će ubiti svakog Srbina kojeg sretne, nedavno je kažnjen samo globom od 192 kune. Umjesto kaznene prijave, policija je podnijela prekršajnu prijavu u kojoj je žrtva čak prvookrivljena.
Prekršajni sud u Zadru donio je početkom ovog mjeseca odluku kojom je novčanom kaznom od samo 192 kune globio Zadranina hrvatske nacionalnosti koji je 15. aprila ove godine, dakle na dan nepravomoćne haške presude generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, kojom je bio revoltiran, brutalno premlatio svojeg susjeda srpske nacionalnosti.
Kako je za “Novosti” ispričao B. P., napadnuti Zadranin srpske nacionalnosti, napadač I. V. je sa sjekirom izašao iz svoje kuće u predgrađu Zadra i došao do obližnje trgovine spominjući ljudima četničku mater i prijeteći da će ih sve pobiti.
Prvi na koga je naišao u svom pohodu bio je B. P. koji je ispred te trgovine pričao sa susjedom V. N., također srpske nacionalnosti. Napadač I. V. iznenada ga je dohvatio, bacio na obližnji zid i izudarao po cijelom tijelu, nakon čega se udaljio. B. P. je u šoku i s jakim bolovima otišao kući odakle je pozvao policiju. No policija je napravila niz propusta. Jedna policijska patrola ispitala je žrtvu, koju je zatekla u bolovima, i ponudila joj da je odveze na hitnu, što je B. P. odbio i na liječnički pregled otišao tek sljedeće jutro. Napadača je ispitala druga policijska patrola tek sljedećeg dana, a na kraju obrade slučaja, policija je podnijela samo prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.
U prijavi je ustanovila da su trojica građana toga dana sjedila ispred trgovine, pila pivo i raspravljala o haškoj presudi generalima, a potom je počelo naguravanje koje je dovelo i do tjelesnih ozljeda B. P.-a. Međutim, B. P. je naveden kao prvookrivljeni, V. N. kao drugookrivljeni, a stvarni napadač I. V. kao trećeokrivljeni. Uzaludno je B. P. na Prekršajnom sudu pokušavao dokazati svoju nevinost i apsurdnost same policijske prijave, podnoseći medicinsku dokumentaciju kao dokaz oštećenja trećeg i četvrtog pršljena na kralježnici zbog čega je 45 dana primao terapiju. Kako nam kaže, sreća u nesreći bila je to što je sam I. V. na kraju priznao djelo, pa izrazio i žaljenje, ali žalosno je što je kažnjen samo sa 192 kune globe, pri čemu mu je sutkinja Senka Vrdoljak kao olakotnu okolnost navela prijašnje nekažnjavanje i radno mjesto medicinskog tehničara u psihijatrijskoj bolnici.
– To je tragedija i sramota ove države. Sva sreća što je on priznao krivnju, jer još bi mi bili osuđeni da smo njega tukli. Čak je i pred sudom ponovio da je bio iziritiran haškom presudom i da je rekao da će ubiti svakog Srbina koga sretne, što je otvoreni poziv na nacionalni sukob i potpirivanje govorom mržnje – kaže za “Novosti” B. P., koji je tražio da ne navodimo njegovo puno ime i prezime zbog razočaranja u hrvatsko pravosuđe i atmosfere u gradu u kojem je proživio i rat.
– U ovom slučaju bilo je potrebno podići kaznenu prijavu zbog govora mržnje i etnički motiviranog sukoba, ali to se nije dogodilo iz dobro poznatih razloga. Presuda je njemu nagrada i priznanje. Da je ubio zeca u šumi, više bi morao platiti lovačkom društvu – dodaje B. P. kome su kao uspomena na hašku presudu hrvatskim generalima ostali zdravstveni problemi s kojima će se još dugo boriti.

Paulina Arbutina

 

 

Izvor: baneri/snv-baner

 

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: