fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Preminuo Slavko Goldštajn

Publicista i istoričar Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 89. godini života, javlja „Jutarnji list“.

Slavko Goldštajn
Slavko Goldštajn

Goldštajn je autor i urednik mnogobrojnih knjiga i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldštajn je bio predsednik Saveta Spomen-područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji i zalagao se za to da se ne manipuliše brojevima žrtava i izrazi saučešće svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i veru.

Bio je među onima koji su se žestoko protivili falsifikovanju istorije, ali i korišćenju fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn. Slavko Goldštajn rođen je kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu.

Detinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspeo da pobegne u Bački Kovačevac.

Od 1942. godine Slavko Goldštajn sarađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su i završili u koncentracionim logorima.

Posle rata Goldštajn je jedno vreme živeo u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, pa u „Jadran filmu“, a bio je jedan od osnivača „Vjesnika u srijedu“ i urednik „Vjesnika“.

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke, prve hrvatske političke partije čiji je u početku bio i predsednik.

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldštajn je bio predsednik Jevrejske opštine Zagreb, a kasnije jevrejske zajednice Bet Izrael.

Jedno je vreme bio i savetnik nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: