fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Preminuo knez Aleksandar Karađorđević

(Foto L. Vuletić)
(Foto L. Vuletić)

Knez Aleksandar Karađorđević preminuo je rano jutros u Parizu u svojoj devedesetdrugoj godini, saopšteno je iz njegovog kabineta. Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji. Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa. Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930. godine, nosio je titulu Knez od Jugoslavije.

Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF i imao 1.000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana.

Od 2000. godine, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu. Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su četiri knjige. Bio je potpredsednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu.
(Fonet)

Izvor: POLITIKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: