fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Preminuo je Milivoj Ašner

Milivoj Ašner
Milivoj Ašner

Bivši šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, preminio je u Klagenfurtu u 98-oj godini.

Direktor tamošnjeg „Karitasa“ Viktor Umelko rekao je da je Ašner umro još 14. juna u „Karitasovom“ domu.
Ašner, koji je bio na popisu deset najtraženijih ratnih zločinaca Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, bio je odgovoran za progone i deportacije stotina Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svjetskog rata. Po završetku Drugog svjetskog rata sklonio se u Austriju, gdje je uzeo novo ime Georg.

Na poziv hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana početkom devedesetih godina 20. vijeka vratio se u Požegu gdje je živio nekoliko godina, odakle ponovo odlazi u Klagenfurt.

Mladi istraživač Centra „Simon Vizental“ Alen Budaj otkrio je Ašnerov identitet tokom akcije „Posljednja šansa“, a Hrvatska je, zatečena ovim saznanjem, formalno zatražila njegovo izručenje od Austrije 2005. godine kako bi mu sudili za počinjeni ratni zločin. Austrija je to odbila s obrazloženjem da zbog teške demencije nije u stanju pratiti suđenje.

Prema mišljenju austrijskih ljekara, Ašneru ne može da se sudi zbog lošeg zdravstvenog stanja, jer je „usljed Alchajmerove bolesti slab i teško pokretan“.

Britanski dnevnik „San“ potom je objavio fotografije Ašnera i njegove supruge Edeltraut kako spokojno šetaju po gradu i sjede na terasi jednog kafića, a prethodno je objavio fotografije na kojoj se vidi kako, zajedno sa drugim Hrvatima, navijaju za hrvatsku reprezentaciju na utakmicama evropskog prvenstva 2008. godine.

Novinar britanskog lista „San“ napravio je intervju sa Ašnerom u kojem se on pokazao vrlo prisebnim, kao i spremnim braniti najcrnje nacističke teorije.

Britanski list je potom pronašao Dušana Jakovljevića (88), iz Slavonske Požege, jednu od Ašnerovih žrtava, kojeg je ovaj ustaša svakodnevo do krvi tukao mokrim konopcem. Jakovljević je ipričao da je uhapšen 1941. godine kao krojački šegrt, zato što je Srbin i zatvoren u malu ćeliju sa još trideset ljudi.

Izraelski Centar „Simon Vizental“ apelovao je na austrijske vlasti da hitno izruče Ašnera, koji se na potjernici Interpola nalazi na četvrtom mjestu kao najtraženiji nacista na svijetu.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: