Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Premijerno prikazan film “Sloboda ili smrt”

Datum objave: utorak, 25 aprila, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U Gradišci je večeras prikazan dokumentarni film “Sloboda ili smrt” autora Milana Pilipovića koji predstavlja potresno svjedočenje jedinog živog logoraša i učesnika proboja koncentracionog logora Jasenovac, osamdesetdevetogodišnjeg Ilije Ivanovića iz Gornjih Podgradaca.

 U Gradišci je večeras prikazan dokumentarni film "Sloboda ili smrt" autora Milana Pilipovića koji predstavlja potresno svjedočenje jedinog živog logoraša i učesnika proboja koncentracionog logora Jasenovac, osamdesetdevetogodišnjeg Ilije Ivanovića iz Gornjih Podgradaca.
Prikazan dokumentarni film “Sloboda ili smrt”
Foto: SRNA

Ivanović, koji je prisustvovao premijeri filma, naveo je da je u Jasenovac odveden sa 13 godina, proveo u njemu tri godine, devet mjeseci i nekoliko dana, pobjegao iz logora 22. aprila, a kući došao 28. aprila 1945. godine.

Tada, sa šesnaest i po godina, na vratima rodne kuće dočekala ga je uplakana majka i prvi put je, kako kaže, spoznao da se radost može iskazati i jaukom.

Ivanović je istakao da je u Jasenovcu u njegovoj grupi imao 350 drugova i vršnjaka, da je njih samo 10 preživjelo, a da je danas jedino on živ, kao “neki čudni primjerak”.

Iako je preživio strahote Jasenovca, Ivanovićeva poruka nakon premijere filma bila je “da je ljubav najjača na svijetu” i da jedino ona među ljudima može da spriječi da se zlo iz Jasenovca nikada i nigdje ne ponovi.

Pilipović je istakao da je snimanje filma počeo u jesen prošle godine i da je zbog starosti i lošeg zdravlja glavnog lika strahovao da neće uspjeti da završi film.

“Bilo je pitanje kako dobiti od Ilije tu priču. Međutim, nakon petnaestak minuta razgovora shvatio sam da je njegovo sjećanje veoma jasno i upečatljivo i da je njegova životna sudbina gotov filmski scenario kojim se možemo baviti i u dokumentarnom filmu”, rakao je Pilipović.

On je naglasio da ga je najviše oduševio stav Ivanovića, koji predstavlja “vanvremensku priču o sudbini djece u svim ratovima”.

“Smatram se bogatijim za Ilijinu izjavu na pozornici nakon premijere filma – da ljubav sve pobjeđuje, jer ovakvi filmovi treba da doprinesu razvijanju ljubavi među ljudima i da osude zlo”, kaže Pilipović.

On je dodao da je Ivanović bio učitelj, jedno vrijeme u podgradačkom kraju, zatim u Zenici, gdje je zaradio penziju, a da sada živi u rodnim Gornjim Podgradcima.

Premijeri dokumentarnog filma “Sloboda ili smrt” prisustvovali su načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, narodni poslanici Slavko Dunjić, Milan Švraka i Perica Bundalo, brojni predstavnici lokalne uprave, ustanova i preduzeća i građani.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top