Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Predstavnik Rusije u UN: Izveštaj Incka srbofobičan

Datum objave: sreda, 8 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov optužio je visokog predstavnika za BiH Valentina Incka za srbofobiju i gubitak veze sa realnošću, ocenivši da je njegov poslednji izveštaj u Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH najneobjektivniji u poslednjih osam godina, prenela je agencija “Tas”.

Vladimir Safronkov (arhivska fotografija)
Vladimir Safronkov
(arhivska fotografija)

Vladimir Safrankov je, prenosi ruska agencija, rekao da Izveštaj Valentina Incka manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku.

Ti napadi su, rekao je Safronkov, izabrani tendenciozno i pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije.

Prema njegovim rečima, iz Inckovog izveštaja proizlazi samo jedno – da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi.

“Svakome ko je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću”, rekao je Safronkov.

Zabrinutost, rekao je, izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gde boravi.

Safronkov je podsetio da Incko predstavlja međunarodnu zajednicu u celini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru.

“On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima”, istakao je Safronkov.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavesnim izvršavanjem svojih obaveza.

“Ovakav pristup podrazumeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana”, rekao je Safronkov.

Inače, Rusija je podržala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika.

(Tanjug)

Izvor: RTS


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top