Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavnik Rusije u UN: Izveštaj Incka srbofobičan

Datum objave: sreda, 8 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov optužio je visokog predstavnika za BiH Valentina Incka za srbofobiju i gubitak veze sa realnošću, ocenivši da je njegov poslednji izveštaj u Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH najneobjektivniji u poslednjih osam godina, prenela je agencija “Tas”.

Vladimir Safronkov (arhivska fotografija)
Vladimir Safronkov
(arhivska fotografija)

Vladimir Safrankov je, prenosi ruska agencija, rekao da Izveštaj Valentina Incka manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku.

Ti napadi su, rekao je Safronkov, izabrani tendenciozno i pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije.

Prema njegovim rečima, iz Inckovog izveštaja proizlazi samo jedno – da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi.

“Svakome ko je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću”, rekao je Safronkov.

Zabrinutost, rekao je, izaziva to što Incko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za evroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gde boravi.

Safronkov je podsetio da Incko predstavlja međunarodnu zajednicu u celini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru.

“On je dužan da sprovodi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima”, istakao je Safronkov.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavesnim izvršavanjem svojih obaveza.

“Ovakav pristup podrazumeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana”, rekao je Safronkov.

Inače, Rusija je podržala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o nastavku vojne operacije EU u BiH, ali je još jednom oštro kritikovala visokog predstavnika.

(Tanjug)

Izvor: RTS


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top