fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavnici Udruženja Ognjena Marija Livanjska kod episkopa Atanasija

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

U utorak 31. marta, u popodnevnim časovima, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Atanasije primio je delegaciju Srba iz Livanjskog polja. Delegaciju su činili o. Željko Đurica, paroh lijevanjski, g. Nikola Petrović, predsednik Udruženja Ognjena Marija Livanjska i g. Miloš Damnjanović, član Upravnog odbora ovog Udruženja. Na sastanku, koji je protekao u prijatnoj i otvorenoj atmosferi, pokrenuto je mnoštvo tema vezanih za život i probleme Livanjskih Srba, njihova stradanja u prošlosti, kao i rad samog Udruženja. Ovom prilikom su predstavnici Udruženja svome episkopu uručili godišnji izveštaj za 2014. godinu i upoznali ga sa planom aktivnosti za 2015. godinu.

Jedna od glavnih tema sastanka je bila inicijativa za kanonizaciju livanjskih mučenika, pravoslavnih Srba stradalih od strane ustaša tokom Drugog svetskog rata. U tim teškim danima, ubijeno je oko 1700 pravoslavnih stanovnika sa ovih prostora, među njima i tri sveštenika. Srpski pravoslavni narod iz Livna i Livanjskog polja je čuvao i čuva sećanje na njihovo mučeničko stradanje još od Drugog svjetskog rata, kako u vreme komunističkog režima kada se na to nije blagonaklono gledalo, tako i u novije vrijeme. Iako se o ovakvoj inicijativi i u prošlosti razgovaralo, ovom prilikom je Njegovom Preosveštenstvu uručena zvanična molba Parohije lijevanjske i Udruženja Ognjena Marija Livanjska da se ovo pitanje pokrene u okviru naše Srpske Pravoslavne Crkve, u nadi da će ona zvanično prihvatiti molbu na sabornom nivou.

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

U sklopu ovih razgovora, o. Željko i predstavnici Udruženja su Njegovo Preosveštenstvo upoznali i sa nastavkom radova na Spomen-kapeli Sv. Velikomučenice Marine u Livnu, u koju su 1991. godine položene mošti postradalih Livanjskih Srba. Tokom ove godine je između ostalog planirano oslikavanje Spomen-kapele i postavljanje spiskova sa imenima stradalih. Izražena je želja i nada da će radovi biti okončani u prvoj polovini 2016. godine, kada će se navršiti 25 godina od kako je pokrenuta njena izgradnja, i da će se u toj godini izvršiti planirano osvećenje spomen kapele.

Uvijek svjesni važnosti brige o srpskom pravoslavnom narodu koji i danas živi na prostoru Livanjskog polja, na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. U okviru ovoga, razgovaralo se o mogućnostima za obnovu kuća i povratak raseljenih. Neizbežna tema, kada je u pitanju borba za opstanak našeg naroda, bila je i potreba za uspostavljanjem jačih kontakata sa opštinskim i županijskim vlastima u okviru Kantona 10.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Gordana Dostanić: Plansko uništenje srpskog naroda na području Livanjskog polja

PREKINUTI SA „KULTUROM ZABORAVA“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: