Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavnici Udruženja Ognjena Marija Livanjska kod episkopa Atanasija

Datum objave: sreda, 22 aprila, 2015
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

U utorak 31. marta, u popodnevnim časovima, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Atanasije primio je delegaciju Srba iz Livanjskog polja. Delegaciju su činili o. Željko Đurica, paroh lijevanjski, g. Nikola Petrović, predsednik Udruženja Ognjena Marija Livanjska i g. Miloš Damnjanović, član Upravnog odbora ovog Udruženja. Na sastanku, koji je protekao u prijatnoj i otvorenoj atmosferi, pokrenuto je mnoštvo tema vezanih za život i probleme Livanjskih Srba, njihova stradanja u prošlosti, kao i rad samog Udruženja. Ovom prilikom su predstavnici Udruženja svome episkopu uručili godišnji izveštaj za 2014. godinu i upoznali ga sa planom aktivnosti za 2015. godinu.

Jedna od glavnih tema sastanka je bila inicijativa za kanonizaciju livanjskih mučenika, pravoslavnih Srba stradalih od strane ustaša tokom Drugog svetskog rata. U tim teškim danima, ubijeno je oko 1700 pravoslavnih stanovnika sa ovih prostora, među njima i tri sveštenika. Srpski pravoslavni narod iz Livna i Livanjskog polja je čuvao i čuva sećanje na njihovo mučeničko stradanje još od Drugog svjetskog rata, kako u vreme komunističkog režima kada se na to nije blagonaklono gledalo, tako i u novije vrijeme. Iako se o ovakvoj inicijativi i u prošlosti razgovaralo, ovom prilikom je Njegovom Preosveštenstvu uručena zvanična molba Parohije lijevanjske i Udruženja Ognjena Marija Livanjska da se ovo pitanje pokrene u okviru naše Srpske Pravoslavne Crkve, u nadi da će ona zvanično prihvatiti molbu na sabornom nivou.

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

Episkop Atanasije sa predstavnicima Udruženja Ognjena Marija Livanjska

U sklopu ovih razgovora, o. Željko i predstavnici Udruženja su Njegovo Preosveštenstvo upoznali i sa nastavkom radova na Spomen-kapeli Sv. Velikomučenice Marine u Livnu, u koju su 1991. godine položene mošti postradalih Livanjskih Srba. Tokom ove godine je između ostalog planirano oslikavanje Spomen-kapele i postavljanje spiskova sa imenima stradalih. Izražena je želja i nada da će radovi biti okončani u prvoj polovini 2016. godine, kada će se navršiti 25 godina od kako je pokrenuta njena izgradnja, i da će se u toj godini izvršiti planirano osvećenje spomen kapele.

Uvijek svjesni važnosti brige o srpskom pravoslavnom narodu koji i danas živi na prostoru Livanjskog polja, na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. U okviru ovoga, razgovaralo se o mogućnostima za obnovu kuća i povratak raseljenih. Neizbežna tema, kada je u pitanju borba za opstanak našeg naroda, bila je i potreba za uspostavljanjem jačih kontakata sa opštinskim i županijskim vlastima u okviru Kantona 10.

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Gordana Dostanić: Plansko uništenje srpskog naroda na području Livanjskog polja

PREKINUTI SA “KULTUROM ZABORAVA”

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top