Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavnici Saveza Roma odali počast žrtvama u Donjoj Gradini

Delegacija Saveza Roma Republike Srpske i predstavnici nekoliko romskih udruženja položili su danas vijence na spomen-obilježje nevino stradalim žrtvama u Donjoj Gradini, najvećem stratištu logora Jasenovac, u kojem je ubijeno i 40.000 Roma.

Foto:  SRNA
Foto: SRNA

Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske Aleksandar Mašić izjavio je da je ovo značajan dan za Rome u cijelom svijetu, pa tako i u BiH i Republici Srpskoj.

„Savez Roma, kao krovna organizacija u Republici Srpskoj, sa svojim članicama i gostima, položio je ovdje vijence žrtvama fašističkog terora. Romi ne smiju da zaborave genocid koji je izvršen nad njima i to treba da prenose na potomke i mlade da ne zaborave da je u Donjoj Gradini, Uštici i Jasenovcu stradalo više od 40.000 Roma“, rekao je Mašić novinarima u Donjoj Gradini.

Potpredsjednik Saveza Roma Republike Srpske Ramo Salešević rekao je da Romi, potomci stradalih i mladi, ne smiju nikada zaboraviti ono što se u Donjoj Gradini i Jasenovcu dogodilo romskom narodu, Srbima, Jevrejima i drugim narodima koji su se borili za oslobođenje.

On je naglasio da će se, dok god postoje Romi na području Republike Srpske i Federacije BiH, obilježavati Međunarodni dan Roma i odavati počast stradalima od fašističkog terora.

Salešević je naveo da je položaj Roma u Republici Srpskoj trenutno težak i da najveći problem predstavlja njihovo zapošljavanje.

„To je stalni problem. Mi smo optimisti i uvijek se nadamo da će se taj položaj popraviti, a čekamo da Vlada Republike Srpske usvoji akcioni plan za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje Roma“, precizirao je Salešević.

Šef Odsjeka za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Želimir Lalić izjavio je da je obilježavanje Međunarodnog dana Roma uvršteno u kalendar značajnih datuma koje obilježava ovo ministarstvo.

„Kao i svake godine, ovdje smo u Donjoj Gradini da odamo počast nedužno stradalim žrtvama fašističkog terora, uključujući i 40.000 Roma. Ministarstvo u svojoj nadležnosti vodi brigu o nacionalnim manjinama, sami tim i o Romima kao najbrojnijoj i socio-ekonomski najugroženijoj kategoriji“, rekao je novinarima Lalić.

On je naveo da se i na ovaj način pokušava obezbijediti da Romi sačuvaju identitet, kulturu i tradiciju.

„Održaćemo i svečanu sjednicu povodom obilježavanja 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, kada su Romi usvojili svoju zastavu i himnu i postali nacionalna manjina poznata u svijetu sa svojim obilježjima“, rekao je Lalić.

On je dodao da je osnovni cilj da Romi budu prepoznatljivi, te da budu obezbijeđena sredstva da se ova populacija integriše u savremeno društvo.

Vijence na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina danas su položili delegacija Saveza Roma Republike Srpske, Udruženja Roma grada Prijedora, Odbora za Rome pri Savjetu ministara i nevladine organizacije pri Savezu Roma Srpske.

O stradanju Roma u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini govorio je viši kustos u Spomen-području Donja Gradina Dejan Motl.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: