fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Представљено ћирилично издање „Магнум кримена“

Представљено прво ћирилично издање књиге "Магнум кримен"
Представљено прво ћирилично издање књиге „Магнум кримен“

У Београду jе вечерас представљено прво ћирилично издање књиге „Магнум кримен“ аутора Виктора Новака, коjа открива злочиначке планове Ватикана и римокатоличког свештенства над православним Србима у Независноj Држави Хрватскоj (НДХ) и садржи два нова до сада необjављена поглавља.

Академик Василиjе Крестић, чиjом су заслугом два раниjе изостављена поглавља укомпонована у ново издање, каже да дjело „Магнум кримен“ остаjе у темељима науке изучавања геноцида коjи су усташе починиле над Србима у НДХ.

Он подсjећа да jе Ватикан екскомуницирао Новака, коjи jе рођен као Хрват римокатолик, због његовог исцрпног рада на истини и документациjе коjа jе аргументовано показала да jе Ватикан годинама приjе злочина потпиривао усташтво у Хрватскоj.

„Ниjе чудно што jе Новак од саме римске куриjе екскомунициран jер им jе задао тежак ударац и разобличио их jе до краjа. Он jе у књизи сакупио силну документациjу и пустио jе да она сама говори“, рекао jе Крестић.

Говорећи о два поглавља коjе jе комунистички режим избацио из првог издања коjе jе штампано 1948. године, Крестић jе рекао да су то поглавља о Тиршовом Соколском покрету, коjи jе био трн у оку усташама, те о писму Доброслава Иванишевића кардиналу Алоjзиjу Степинцу у коме га критикуjе због сталних напада на Југославиjу, на jединство Срба и Хрвата и на породицу Карађорђевић.

„Степинац му никада ниjе одговорио“, рекао jе Крестић и додао да jе данас тужно уопште расправљати о томе да ли Степинац може бити светац.

Академик Милорад Иванишевић констатовао jе да су два необjављена поглавља у новом ћириличном издању само дали на тежини „Магнум кримена“, коjе jе необорив документ о спрези злочина и Римокатоличке цркве.

„Јединство злочина и цркве нигдиjе ниjе тако остварено као у БиХ и Хрватскоj“, нагласио jе Иванишевић.

Професор Мило Ломпар рекао jе да књига „Магнум кримен“ фасцинира своjом судбином и актуелношћу, иако jе била непожељна за комунисте.

„Ова књига, не само да новим поглављем доводи у сумњу верзиjу о Степинчевом jугословенству, већ сведочи о дуготраjности jедног начина мишљења коjе се наталожило у свим структурама хрватске политике“, закључио jе Ломпар.

Прво издање књиге „Магнум кримен“ обjављено jе 1948. године. Скраћено издање обjављено jе 1960. година, а репринт тог издања 1986. године.

Издање, коjе jе вечерас представљено београдскоj публици на Коларчевом универзитету, штампано jе у Издавачкоj кући „Катена мунди“ и биће главни адут те куће на предстоjећем Саjму књига у Београду.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Владимир Димитриjевић: Позив свима на промоциjу Magnum crimena!

МAGNUM CRIMEN jе кост у грлу онима коjи зову папу у Србиjу …

Два изостављена поглавља из књиге Magnum crimen Виктора …

ТОТАЛНИ ГЕНОЦИД – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: