Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavljena monografija o stradanju Srpkinja u proteklom ratu

Datum objave: ponedeljak, 12 septembra, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Više od 2.100 Srpkinja bile su izložene raznim vrstama torture i seksualnom nasilju u proteklom ratu u BiH, rečeno je danas u Beogradu na promociji monografije “Naša ispovijest” Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske koja sadrži 15 potresnih životnih priča žena koje su preživjele razne torture i nasilje od 1992 do 1995. godine.

Promovisana monografija "Naša ispovijest" Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske .Predsjednik Udruženja Božica Živković Rajilić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić
Božica Živković Rajilić i Milorad Kojić
Foto: SRNA

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić istakao je da su brojne institucije i pojedinci pomogli da monografija ugleda svjetlo dana, ali da najveća zahvalnost pripada upravo ženama koje su dale 15 svjedočenja o svojim stradanjima i koje su iz tih tortura izašle još jače.

On je naveo da je u proteklom ratu u BiH ubijeno više od 2.800 Srpkinja, 800 ih se vodilo kao nestalo, a traga se za još 315.

Kojić kaže da je, nažalost, do sada doneseno svega šest pravosnažnih presuda i da su oni koji su proglašeni krivim osuđeni na ukupno 46,5 godina zatvora, što jasno govori o trendu pravosuđa u BiH u pogledu osude nasilja nad Srpkinjama.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je novinarima da je monografija nastala kao želja da se svjedočenjem 15 žena iz različitih mjesta u Republici Srpskoj pokaže da su i Srpkinje bile žrtve torture i civilne žrtve minulog rata.

Ona je dodala da je riječ o stravičnim svjedočenjima i da ovu monografiju niko ne treba da čita u jednom dahu jer je sve to previše potresno, ali da se članice udruženja ne boje onoga što piše u knjizi jer je riječ o istinitim izjavama.

“Ne mogu se te strahote ispričati za sat vremena, ali imamo obavezu da se danas i kroz ovu knjigu sjetimo žena koje su stradale tokom devedesetih godina prošlog vijeka i koje nikada nisu progovorile o svojim mukama”, rekla je Rajilićeva.

Jedan od priređivača monografije, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ rekao je da svaku ispovijest u monografiji prati prigodan uvod o tome šta se dešavalo u to vrijeme u BiH kako bi se domaća i strana javnost na najbolji način upoznala o činjenicama.

Jedan od uvodničara u knjizi je i akademik Smilja Avramov, kao i još pet izuzetnih, svjetski poznatih ličnosti.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da je monografija plod saradnje vlada Srpske i Srbije, te da je knjiga, koja je štampana na engleskom i srpskom jeziku, predstavljena u Njujorku i Vašingtonu da bi se svjetska javnost upoznala o tome da nisu samo Bošnjakinje bile žrtve minulog rata.

Dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš podsjetila je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom nedavnog otvaranja “Dana Srpske” u Beogradu govorio o ljubavi prema srpskom narodu, kao ljubavi koju Srbi osjećaju prema drugim narodima, ali i svojoj slobodi i državi.

Ona je dodala da svega toga nema bez istorijske istine i da su tu istinu svakako ispričale danas prisutne žene koje su svoja teška iskustva podijelile sa drugima zarad nastanka monografije.

Promocija monografije organizovana je u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” koja je počela 10. septembra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Beograd: Predstavljena „Naša ispovijest“ Srpkinja žrtava rata

Udruženje žena žrtava rata – Monografija „Naša ispovijest …

Njujork: Promovisana monografija „Naša ispovijest“ | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top