Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavljena monografija “Naša ispovijest” o stradanju Srba

Datum objave: ponedeljak, 24 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas je predstavljena monografija “Naša ispovijest” Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, koja sadrži 15 potresnih životnih priča žena koje su preživjele razne torture i nasilje tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović i predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na kojem je predstavljena monografija "Naša ispovjest" Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske
Beograd – predstavljena monografija
“Naša ispovijest” Foto: SRNA

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da tokom proteklog rata u BiH ubijeno više od 2.800 Srpkinja, 800 se vodilo kao nestalo, a traga se za još 315, dok je više od 2.100 bilo izloženo raznim vrstama torture i seksualnom nasilju.

On kaže da je do sada doneseno samo šest pravosnažnih presuda i da su oni koji su proglašeni krivim osuđeni na ukupno 46,5 godina zatvora, što govori o trendu pravosuđa u BiH u pogledu osude nasilja nad ženama srpske nacionalnosti.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da je monografija nastala kao želja da se svjedočenjem 15 žena iz različitih mjesta u BiH pokaže da su i Srpkinje bile žrtve torture i civilne žrtve proteklog rata.

Ona ističe da je riječ o stravičnim svjedočenjima i da ovu monografiju niko ne treba da čita u jednom dahu jer je sve to previše potresno.

Rajilićeva je podsjetila prisutne na svoje gorko iskustvo tokom rata i na stradanje tokom 322 dana koliko je provela u muslimanskom zatvoru.

Jedan od priređivača monografije, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ rekao je da su brojni razlozi zašto se toliko čekalo da monografija “Naša ispovijest” ugleda svjetlo dana, a jedan od njih je međunarodni faktor, koji je nametnuo neku vrstu stereotipa o tome ko su bili žrtve, a ko krivci tokom proteklog rata.

Vranješ navodi da je drugi razlog to što je trebalo da prođe neko vrijeme da žene koje su bile žrtve shvate da o svemu što im se dešavalo treba da progovore, a do 2013. godine nije bilo ni odgovarajućeg udruženja koje bi ih okupilo.

On je rekao da svaku ispovijest u monografiji prati uvod o tome šta se dešavalo u to vrijeme u BiH, kako bi se, prije svega, strana javnost na najbolji način upoznala o činjenicama.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da su brojne institucije i pojedinci pomogli da monografija ugleda svjetlo dana, ali da najveća zahvalnost pripada ženama koje su dale 15 svjedočenja o svojim stradanjima i koje su iz tih tortura izašle još jače.

Monografija je plod saradnje vlada Republike Srpske i Srbije. Knjiga je štampana na engleskom i srpskom jeziku, a predstavljena je u Njujorku i Vašingtonu.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Monografija „Naša ispovijest“ dokumenat kojim se potiskuje laž

Udruženje žena žrtava rata – Monografija „Naša ispovijest …

Njujork: Promovisana monografija „Naša ispovijest“ | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top