Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga “Zov karaule”, ispovijesti vojnika sa Košara (VIDEO)

U Narodnom pozorištu Republike Srpske promovisan je roman Nenada Milkića “Zov karaule, posvećen događajima na Kosovu u vrijeme NATO bombardovanja i kopnenog napada tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i vojske Albanije.

Zov karaule Foto: RTRS
Zov karaule Foto: RTRS

Knjiga “Zov Karaule” pisana je po istinitim događajima koje su ispričali preživjeli junaci i roditelji koji su izgubili djecu na Košarama. Nastala je u znak sjećanja na one koji se sa Košara nisu vratili.

“Živimo u vremenu kada nas ubjeđuju da do kopnenog napada na SR Jugoslaviju i Srbiju nije ni došlo. Međutim, 9. aprila, na Veliki petak, krenuo je kopneni napad Vojske Albanije i terorističke OVK uz pomoć NATO alijanse. Borbe su trajale tri dana”, rekao je Nenad Milkić, autor knjige.

Milkić dodaje da su srpski vojnici ostali sami na toj karauli, ali su uspjeli izdržati napade.

“Da su se kojim slučajem povukli i bacili oružje, Albanci bi danas bili u Nišu, Kragujevcu i ko zna još dokle bi došli”, ističe Milkić.

Novinar Mihailo Medenica jedini je Srbin koji je poslije rata uspio da dođe na Košare. Koliko je to bilo teško, pokazuje i činjenica da su se Albanci zakleli da Srpska noga na Košare više nikada neće kročiti. To je bio i jedan od glavnih razloga zbog čega se Mihailo odlučio na taj poduhvat.

“To sam uspio 2011. godine uz pomoć dvojice Albanaca, naravno za velike pare, jer oni ništa ne rade džabe. Veliki strah kod njih je bio prisutan jer smo išli na područje koje je bilo u zoni Ramuša Haradinaja. Oni koji nisu iz tog kraja tamo nisu smjeli kročiti”, svjedoči Medenica.

On ističe da u tom kraju i dan danas postoje seoske straže od kojih zazire i lokalna policija.

Pezos, Ćale, Ostoja i Šumar, samo su neki od nadimaka kolektiva koji se držao, borio za sebe i za druga pored sebe, jer kako kažu, ako je drug do tebe živ, ima ko i da te brani.

Miroslav Maljak, preživjeli borac sa Košara, priča da je u prvom napadu na njih učestvovalo 2.500 albanskih boraca, dok ih je u drugom bilo 1.500.

Ova knjiga predstavlja drugi dio trilogije “Mi smo branili Košare”. Prva je “Poslednja straža”, a treća, koja je u procesu pisanja, govoriće o sudbini vojnika nakon završetka ratnih sukoba.

Podsjećamo, 9. aprila 1999. godine snage tzv.OVK-a, albanske vojske i NATO-a, napale su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici. Karaula je zauzeta, ali tzv. OVK-a nije uspela da dublje prodre na Kosmet, što je bio osnovni cilj napada. Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a tzv.OVK više od 200.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

(KURIR TV) S JUNACIMA S KOŠARA OČI U OČI: Albanci su …

„Zov karaule“: Vojnike sa Košara nije porazio rat, njih je …

Kraj Korićke jame | Jadovno 1941.

Potporučnik Leo | Jadovno 1941.

Idemo dalje… | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: