Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Predstavljena knjiga “Stradanje Srpske pravoslavne crkve u NDH”

U Beogradu je danas predstavljena knjiga “Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” Jovana Mirkovića, koja predstavlja ilustrovanu istoriju genocida nad sveštenstvom SPC i srpskim narodom u NDH.

stradanje-srpske-pravoslavne-crkve-u-nezavisnoj-drzavi-hrvatskoj-66834

Akademik Ljubodrag Dimić ocijenio je da su iza ove knjige obično institucije i cijeli timovi, te je stoga njena vrijednost utoliko veća, jer je produkt višedecenijskog rada samo jednog čovjeka.

“Ovu knjigu slobodno možemo nazvati ilustrovana istorija genocida. U njoj imamo biografije 227 ubijenih sveštenika. Imamo registar više od 688 srušenih pravoslavnih svetinja, 319 dragocjenih fotografija koja ilustruju stradanja”, rekao je Dimić.

On je dodao da ova knjiga potvrđuje da se u NDH desio duhovni, kulturni i fizički genocid jednog naroda, ali je napomenuo da možda kasni nekih sedam decenija, ali je došla u vrijeme kada je u toku jedno “veliko pranje istorije” što je čini izuzetno dragocjenom.

“Stradalo je srpsko sveštenstvo na celoj teritoriji NDH. Imamo imena pokrivena fotografijama i biografijama… Znamo da je sa druge strane 133 svećenika Katoličke crkve direktno učestovalo u pokoljima, od čega 27 lično sa nožem u ruci”, ukazao je Dimić.

Autor knjige Jovan Miljković objasnio je da je Srpska pravoslavna crkva duhovna vertikala srpskog naroda, a da su oni koji su htjeli uništiti srpski narod znali da to mogu da urade samo ako unište SPC.

“Stoga ne čudi da su upravo pravoslavni hramovi bili mjesta masovnih ubistava. U čak 48 hramova počinjena su ubistva, klanja, silovanja, a hramovi su posle paljeni. Ukupno ih je 428 spaljeno, a 157 uništeno i devastirano”, rekao je Mirković.

Priređivač knjige Stevo Ćosović napomenuo je da se u knjizi među strašnim zločinima nalazi i onaj da su proti Danilu Štrpcu u Bosanskom Novom ustaše živom odrale kožu.

“Iživljavali su se nad njihovim porodicama. Eto, zasmetalo im je nerođeno dijete u utrobi jedne protinice pa su ga izvadili nožem. Zlo se zaustavlja, ako se pamti. Treba ih zaustaviti pamćenjem”, istakao je Ćosović i dodao da je istorija kao živa voda koja oblikuje sadašnjost i usmjerava budućnost.

Istoričar Predrag Marković ukazao je da je Jasenovac najveći logor u svijetu poslije logora za Jevreje u Poljskoj, a da su dimenzije zločina nas Srbima u NDH sistematski zataškavane.

“Da nije ljudi kao što je Jovan Mirković, mi ne bismo znali kolike su dimenzije tog zločina… Eto u Glini i Gospiću su Srbi masovno ubijani baš u hramovima. Na taj simboličan način zatire se i narod i duhovnost i uspomene”, rekao je Marković i dodao da Mirkovićeva knjiga treba da bude u svakoj parohiji, svakom diplomatskom predstavništvu, u srpskim domovima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: