Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDSTAVLjENA KNjIGA „MILUNKA SAVIĆ – ORDENjE I OŽILjCI“

 Srpska heroina Velikog rata Milunka Savić Srbima je danas potrebna da bi se ugledali na njenu odanost državi, hrabrost, humanost i roditeljstvo, rekao je Milan Bogojević, autor knjige „Milunka Savić-ordenje i ožiljci“ koja je u Modriči predstavljena povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Foto: Srna

On je na sinoćnjoj promociji u Srpskom kulturnom centru naveo da mu je trebalo desetak godina za pisanje knjige čiji je cilj da spasi od zaborava srpsku heroinu Prvog svjetskog rata i velikog humanistu.

Bogojević, pisac i publicista iz Beograda, podsjetio je da je Milunka Savić sa skromnim primanjima, osim rođene kćerke Milene i tri usvojene djevojčice, odgajala i školovala više od tridesetoro siromašne djece iz svog rodnog kraja.

On je naglasio da knjigom pokušava na drugačiji način predstaviti Milunku Savić i brojne heroje koji su žrtvovali sve u Prvom svjetskom ratu, za koji je rekao da je najznačajniji u srpskoj istoriji.

Knjigu je objavila izdavačka kuća „Glas Srbije“, a autor je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa izdavačem Majom Kovačević, kojoj će kao podršku za odgoj svojih jedanaestoro djece, donirati sredstva od knjiga prodatih na promociji.

Pisac Slaviša Pavlović kaže da je knjiga dobro štivo, posebno za mlade, iz kojeg mogu naučiti mnogo o istoriji srpskog naroda, ugledati se na junake kakva je Milunka, te bolje razumjeti i cijeniti slobodarski duh svog naroda.

Predsjednik Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca Modriča Vid Blagojević rekao je da je u proboju Solunskog fronta sa prostora Modriče, prema procjenama Udruženja, učestvovalo više od 300 dobrovoljaca.

Blagojević je naveo da na području ove opštine danas žive 23 porodice potomaka solunskih dobrovoljaca.

„Potomci i poštovaoci solunskih dobrovoljaca, te građani i predstavnici vlasti Modriče su ove godine nizom aktivnosti, među kojima je i promocija knjige o Milunki Savić, obilježili 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata“, rekao je Blagojević.

Učesnici promocije su sa domaćinima i predstavnicima Opštinske boračke organizacije Modriča posjetili spomen-sobu za 708 poginulih boraca modričkih i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, čije porodice žive u Modriči.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Milunka Savić – devet rana, 12 odlikovanja i jedan zaborav

Zabranjena reportaža o Milunki Savić

Sutra veče posvećeno heroini Velikog rata – Milunki Savić

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: