Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavljena knjiga Krst na križu Ratka Dmitrovića

Datum objave: nedelja, 9 oktobra, 2016
Objavljeno u Ratko Dmitrović
Veličina slova: A- A+

Krst na križu Ratka Dmitrovića

U Beogradu je u četvrtak predstavljena knjiga Ratka Dmitrovića “Krst na križu”, koja sadrži priloge za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa.

Promociji u Skupštine grada prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gradski menadžer Goran Vesić, akademici Aleksa Buha, Dragoslav Mihailović, direktor “Veritasa” Savo Štrbac, novinar Miroslav Lazanski i brojna publika.

Akademik Vasilije Krestić rekao je da je knjiga vrlo dobra, ali specifična istorija srpsko-hrvatskih odnosa iz koje će i običan čitalac naučiti i saznati mnogo toga.

Kako možete kupiti knjigu? Pogledajte OVDJE.

On je naveo da u knjizi ima ukupno 105 tekstova iz kojih “stiče utisak koliko su tužni srpsko-hrvatski odnosi, koliko je zlo uneseno u njih i gde se kriju problemi koji remete odnose”.

“Zlo je ušlo u hrvatsko društvo, hrvatsku politiku i to Dmitrović razobličava ne zato što želi nekoga da osudi, nego zato što želi da objasni u čemu je problem, odakle zlo dolazi i cilj mu je da nas osvesti, otrezni, deluje lekovito na nas da znamo kako da se od tog zla odbranimo”, rekao je Krestić.

Prema njegovim riječima, Dmitrović je novinar-istraživač koji nije istoričar, ali iz određenog ugla posmatra događaje i dopunjava ono što istoričari istražuju na specifičan način.

On je istakao da ima podataka koji su ga iznenadili, a govore o velikohrvatskoj težnji prema određenim teritorijama koje ni etnički ni istorijski njima ne pripadaju, grabežljivosti i težnji da se stvori velika i etnički čista hrvatska država.

“Ratko Dmitrović je došao do zaključka da je opasna geomanija Hrvatska i da se iza te geomanije krije zlo i navala na Srbe i to neprestano optuživanje za velikosrpsku agresiju, dok, sa druge strane, upravo hrvatski političari teže stvaranju velike, etnički čiste i koliko god moguće više, rimokatoličke Hrvatske”, kaže Krestić.

ratko_dmitrovic_krst_na_krizu-300x201Autor knjige Ratko Dmitrović, koji je i generalni direktor kompanije “Novosti”, rekao je da je knjiga malo drugačiji pogled na srpsko-hrvatske odnose, počev od sredine 19. vijeka do danas, a plod je tridesetogodišnjeg istraživanja i pokušaja da objasni i sebi i drugima otkuda tolika mržnja iz dijela hrvatskog naroda prema svemu što je srpsko.

“To nije samo 1941. godina, to nije Prvi svetski rat, to se kreće od 19. veka sa pojavom Ante Starčevića do današnjih dana i fascinantno je. Koreni mržnje mogu da se lociraju na 15. vek i takozvanu Uniju – pokušaj Vatikana da stavi pod kontrolu sve pravoslavne, koji su tražili pomoć od Zapada zbog Turaka, a jedino je srpski patrijarh odbio Uniju”, rekao je Dmitrović.

On je naveo da knjiga sadrži brojne primjere kroz imena i događaje među kojima i sa političarima sa kojima se sastajao u interesantnim okolnostima.

Kako možete kupiti knjigu? Pogledajte OVDJE.

“Knjiga otkriva i interesantne detalje o ljudima koji su određivali odnose između Srba i Hrvata, na neki način ih kreirali i usmeravali. Detalje iz njihovih života vrlo su interesantni, a kada ih znate pojašnjavaju mnogo toga”, rekao je Dmitrović.

Autor, koji je porijekom sa teritorije današnje Hrvatske, ocijenio je da je budućnosti hrvatsko-srpskih odnosa u spoznajama i suočavanju sa činjenicama koje su nesporne.

Književnik Milomir Kragović rekao je da knjiga sadrži 105 priloga, kolumni, analiza, zapisa i reagovanja autora i da u njoj, uprkos dramatičnosti teme, autor nije pokazao nikakvu mržnju, nego je ponudio argument za svaku konstataciju i predstavlja “priručnik za upoznavanje zla u kome duže vreme živimo”.

Književnik Milovan Vitezović istakao je da je riječ ne o knjizi optužbi, već o štivu namijenjenom i onim, “koji zaboravljaju brzinom svetlosti, sklonim nacionalnoj amneziji”.

“Knjiga može poslužiti za osvešćivanje onih koji se teško osvešćuju, kao i za izlazak iz letargijske kome”, smatra Vitezović.

On kaže da knjiga sadrži argumentovane istine i ističe da vjeruje da će je citirati i istoričari i pshiholozi.

Izvor: Glas Srpske

Kako možete kupiti knjigu? Pogledajte OVDJE.

Vezane vijesti:

Ratko Dmitrović

Promocija knjige „Krst na križu“

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top