fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Представљена књига Историја Републике Српске

Књига Историjа Републике Српске
Књига Историjа Републике Српске

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик и историчар Чедомир Антић представили су данас у Бањоj Луци књигу „Историjа Републике Српске“, коjа представља први цjелокупан документ о стварању Републике Српске.

Додик jе истакао да „Историjа Републике Српске“ одражава континуиран приказ историjских кретања на овим просторима, те да читаоцима и Републици Српскоj нуди важан документ коjи несумљиво треба да свjедочи о генези коjа jе овдjе постоjала и готово сталним историjским захтjевима Срба на овим просторима да се одразе у ономе што данас имамо, а то jе стварање и развоj Републике Српске.

„Ово jе прва књига написана на оваj начин. Захвалан сам ауторима, историчару Чедомиру Антићу и професору Ненаду Кецмановићу коjи су до краjа истраjали у реализациjи ове идеjе и понудили нам jедан цjеловит материjал“, рекао jе Додик новинарима у Бањалуци.

Предсjедник Српске jе додао да ће се, у договору с ауторима, у што скориjе вриjеме ова историjа бити преведена на енглески jезик и тиме постати доступна људима с тог говорног подручjа.

„Договарамо да до почетка идуђе године буде штампан значаjан броj примjерака коjи би могли да се конзумираjу у свим институциjама, школама и у jавности“, рекао jе Додик.

Говорећи о књизи, Додик jе напоменио да га посебно импресионира историjски приказ кретања и разни историjски периоди, коjи су обjаснили на коjи начин се овдjе историjа дешавала.

Књига Историjа Републике Српске
Књига Историjа Републике Српске

„Када се то све сагледа онда jе разумљиво зашто jе данас оправдано тумачити, говорити и бранити Републику Српску са становишта тог континуитета“, поручио jе Додик.

Према његовим риjечима, књига jе урађена као заjеднички проjекат институциjа Републике Српске и аутора, у 300 примjерака, у квалитетном повезу, са идеjом да се дистрибуише свим значаjним институциjама у Српскоj.

На питање да ли ће се књига наћи код српских представника у заjедничким институциjама БиХ, Додик jе рекао да се историjа не може посматрати на таj начин.

„Ово jе наша историjа, дио нашег учешћа у заjедничким институциjама и наравно да ће ово бити и у свим кабинетима српских представника у заjедничким институциjама“, нагласио jе Додик.

Антић jе истакао да jе на књизи рађено 14 мjесеци, те да су припреме траjале двиjе године.

„Ово jе прва таква историjа Репулике Српске и национална историjа српског народа из Српске и БиХ. Српски народ jе недjељив, представља jединствену нациjу, али историjе коjу су излазиле након 1992. године нису подразумиjевале и реконструкциjу историjе Републике Српске“, рекао jе Антић.

Он jе додао да су аутори настоjали да ова књига никоме не учини непревду, ни било коjем другом народу ни било коjоj политичкоj личности.

„Готово 25 година постоjи jедан дио прошлости, коjа припада српском народу у Републици Српскоj, а ова књига на нешто више од 400 страна представља историjу, не само српског народа са простора БиХ, него и териториjе Републике Српске током виjекова у прошлости“, напоменуо jе Антић.

Он jе додао да jе посебан сегмент посвећен Првом и Другом свjетском рату, затим геноциду коjи jе извршен над српским народом током Другог свjетског рата, међуратном периоду.

Према његовим риjечима, значаjан дио књиге, нешто мање од половине, посвећено jе борби српског народа за одбрану његових суверених права, стварања Републике Српске и њеног мирнодопског развоjа.

„Захвалан сам предсjеднику Републике и Републици Српскоj што су показали разумиjевање за jедан овакав проjекат, jер значаj нашег писања даjу будућа поколења, али у савремено вриjеме без подршке народа и политичких власти то писање нема велики значаj“, навео jе Антић.

На књизи чиjе jе издавач Српска књижевна задруга, радило jе 16 историчара и других научника из Српске и Србиjе.

„То jе прецизно рађено издање, са 190 фотографиjа, илустрациjа и репородукциjа, те 44 новоизграђене карте везане за разне историjске епохе“, обjаснио jе Антић.

Он jе додао да би био срећан ако би ово био почетак рада, односно да на књигу буде одговорено књигама, да почне нова грана историографиjе, а то jе историjа Републике Српске.

 

Извор: ФРОНТАЛ

 

Везане виjести:

УСКОРО КЊИГА „ИСТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ – Jadovno …

Интернет: Последња линиjа одбране српске историjе западно …

СРПСКА ИСТОРИЈА: Неустрашиво личко срце – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: