fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga Hronika prognanih Krajišnika 4

Banjaluka – U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljena knjiga „Hronika prognanih Krajišnika 4“ autora Save Štrpca, direktora Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, koji je organizovao promociju.

Štrbac je rekao Srni da knjiga govori o Srbima prognanim iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, onima koji su i danas ostali na tom području, ali i onim rasutim po svijetu.

„Knjiga govori i o mrtvim Srbima jer prati ekshumacije, identifikacije, suđenja za ratne zločine, sve što je u vezi sa Srbima iz Hrvatske, bilo da se sudi njima ili onima koji su počinili zločine nad njima“, naveo je Štrbac.

On kaže da je knjiga podijeljena u tri tematske cjeline, od kojih prvu čine njegove kolumne objavljene u listovima u Srbiji, kao što su „Večernje novosti“ i „Politika“, a odnose se na sadašnja dešavanja i ratne događaje u vezi sa Srbima iz Krajine i Hrvatske.

„Druga cjelina obuhvata aktivnosti Veritasa i moje u prošloj godini u vezi sa ostankom, povratkom, integracijom i reintegracijom Srba. U trećoj cjelini zastupljeno je tužno obilježavanje godišnjica hrvatskih akcija Bljesak, Oluja, Maslenica, Medački džep, Miljevački plato, Bilogora, Požeška kotlina“, rekao je Štrbac.

On ističe da je veoma značajno da se Srbi sjećaju sunarodnika koje su ubili pripadnici hrvatske vojske i policije i da obilježavaju godišnjice stradanja da zločini ne bi bili ponovljeni.

„Srbima su se devedesetih godina prošlog vijeka ponovili zločini zato što su zaboravili sve ono što im se desilo 1941. godine“, naglasio je Štrbac.

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Savo Štrbac, 27.10.2013. – ODREŠENA NEMAN | Jadovno 1941.

„RAT I RIJEČ“ SAVE ŠTRPCA – Jadovno 1941.

KULTURA U IZBJEGLIŠTVU – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: