Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Predstavljen zbornik „Kosovo i Metohija u Drugom svetskom ratu, sedam decenija kasnije“

Datum objave: sreda, 17 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Kosovska Mitrovica – U okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici predstavljen zbornik „Kosovo i Metohija u Drugom svetskom ratu, sedam decenija kasnije“.

Izvor: TV Most

Na promociji zbornika govorili su prof. dr Vladan Virijević, dr Božica Slavković, dr Nenad Antonijević i Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prof. dr Vladan Virijević je naglasio da se zbornikom pokazuje „ko je bio ko“ u Drugom svetskom ratu na prostoru Kosova i Metohije.

„Da li će ta istorijska istina dopreti do dnevno-političkih faktora koji odlučuju, mi to ne možemo reći, ali svakako je naša naučna potvrda istorijskih procesa i zbivanja u Drugom svetskom ratu jedan korak na prikazivanju stanja, kako kaže Leopold Fon Ranke, onako kako je to u istinu bilo. Samim tim, implicitno se zaključuje da je značaj zbornika veliki. Kaže se da je Istorija učiteljica života. Da li će savremeni đaci naučiti nešto iz korica ovog Zbornika, videćemo. Mi smo se trudili da damo jedan kritički, objektivni sud o najznačajnijim događajima“, rekao je Virijević.

Po rečima prof. dr Virijevića, ovaj zbornik je samo zagrebao po površini ove teme, i nada se da će budući istoriografi dati celovitiji prikaz dešavanja.

Kozarev je istakao da nam je ovakav zbornik potreban ne samo kada dođu Dani pobede, oslobođenja ili drugih praznika koji proslavljaju pobedu u Drugom svetskom ratu, već da nam je potreban i u svakodnevnom životu.

„Treba da vidimo kroz šta smo, zašto i kako prolazili. Zašto sada moramo da budemo posebno strpljivi u nekim situacijama i posebno uzdržani čak i kada bi kod nas proradio onaj naš inat i prkos koji svi imamo, a posebno vi u ovim krajevima,a i mi koji smo se saživeli sa ovim narodom ovde, i osećamo se kao deo vas“, rekao je Kozarev.

Zbornik je skup radova 16 istoričara, a među njima je i rad našeg sugrađanina, doktoranta istorije Jovana Aleksića.

Ovo izdanje, koje nije štampano u velikom tiražu, može se nabaviti u skriptarnici Filozofskog fakulteta.

(TV Most, 9. 5. 2017)

Izvor: Stanje stvari
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top