fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstava zvana ZSO

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Srbi greše, uz ostalo, i u tome što izjave albanskih političara shvataju neozbiljno. Sve što oni, Albanci, kažu, ili najave, sve se ostvari

Ulazi li Srbija, na putu prema vratima EU, u lavirint? Da li su i danas Brisel, Vašington i Berlin isti oni i isti onakvi kakve je pred svoj prerani odlazak upoznao Zoran Đinđić: dvolični, neiskreni, antisrpski? Šta će Srbija sve morati da uradi kako bi postala članica Evropske unije? Sećate se, nije bilo davno, nakon jedne runde celodnevnih pregovora s kosovskim Albancima, u Briselu, uz posredovanje Federike Mogerini, a radilo se o delu Briselskog sporazuma koji reguliše postojanje Zajednice srpskih opština (ZSO), član naše delegacije, Marko Đurić, slavodobitno je izjavio da smo pobedili s pet nula.

Mogerinijeva je, pre dva dana, u Prištini, preokrenula taj rezultat (ako je bio takav) i sada Albanci vode i u delu igre zvanom Zajednica srpskih opština. Italijanka, na funkciji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, kazala je okupljenim novinarima, nakon sastanka sa „albanskim prijateljima“, da ZSO neće biti paralelna struktura vlasti na severu Kosova i neće dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova. Znači, nije nas slagala Edita Tahiri kada je u februaru ove godine rekla da Priština ne osporava ZSO, ali samo pod uslovom da akti ove zajednice budu „usklađeni s Ustavom i zakonima Kosova“. Dodala je da Status Zajednice može da sastavi i odobri Priština a ne Beograd ili Brisel. Vreme pokazuje da se ide ka tome.

Sporazum o Zajednici srpskih opština postignut je pre osam meseci i potpisan, uz prisustvo Federike Mogerini, s obe strane, beogradske i prištinske. Umesto primene usledilo je protivljenje opozicije u kosovskoj skupštini, predvođene Aljbinom Kurtijem – s vikanjem, pevanjem i bacanjem suzavca – pa izvan Skupštine, kroz paljenje automobila, napade na policiju, demoliranje zgrada… i albanski cilj je postignut: ZSO postoji, ali na papiru.

Šta Beograd ovde može da uradi? Ništa. Albanci i dalje imaju moćne zaštitnike, njihovi ciljevi su istovetni ciljevima Nemačke, Amerike i Engleske na Balkanu, a ako nekome ta „ljubav“ nije do kraja razumljiva, s obzirom na islamski element u celoj priči, to samo znači da neki Srbi i dalje žive u zarđalim stereotipima i iluzijama.

Ova nova u nizu cirkuskih predstava kojima se relativizuje i relaksira otimanje Kosova od Srbije, proterivanja Srba s KiM, brisanja tragova njihovog postojanja na tom prostoru, začinjena je prijemom Kosova u članstvo UEFA. Đurić i Udovičić prete tužbom nadležnom sudu. Podsećam, to je isti onaj sud u Švajcarskoj koji je nakon akcije „dron-zastava-velika Albanija“, na stadionu Partizana, za vreme utakmice Srbija – Albanija, proglasio Srbiju krivom i oduzeo joj tri boda. Lepa crkva za molitvu.

Još se ne zna kada će Mogerinijeva (čitaj Merkelova) Srbiji dostaviti na potpis sporazum o međudržavnoj saradnji Srbije i Kosova, ali da vožnja na drumu za Brisel do tada ne bude jednolična, Bugari i Rumuni najavljuju da će se pridružiti Hrvatskoj sa svojim zahtevima prema Srbiji.

Ratko Dmitrović; Večernje NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: