fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Predstava o Diani premijerno izvedena u Dianinom gradu

U nedelju, 17. marta 2019. godine, u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) u Metropol bioskopu u Inzbruku održana je austrijska premijera pozorišne predstave „Pu spas za sve nas“.

Austrijsku premijeru predstave koja je rađena po motivima iz dnevnika Diane Budisavljević otvorio je Filip Vlajić, predsednik i jedan od osnivača SPOJI-a. On je na samom početku predstavio gošće iz Beograda: Jelenu Puzić, glumicu i autorku predstave, Anu Vasić, pijanistkinju u predstavi, kao i Natašu Novaković, koordinatorku predstave.

Filip Vlajić, predsednik SPOJI-a i najmlađi osnivač od njih devetorice koji su 12. aprila 2009. godine osnovali organizaciju
Filip Vlajić, predsednik SPOJI-a i najmlađi osnivač od njih devetorice koji su 12. aprila 2009. godine osnovali organizaciju

Među prisutnim gostima na premijeri bile su i dve posebne osobe koje je on predstavio i tom prilikom pozdravio: gospođu Jelenu Korugu, čiju je majku i ujaka Diana Budisavljević spasila od Pokolja, kao i gospođu Veru Merkel, koja već desetak godina privatno u Inzbruku istražuje o Diani i koja je i u saradnji sa SPOJI-em zajedno radila na projektima posvećenim ovoj heroini.

Ana Vasić, pijanistkinja u predstavi
Ana Vasić, pijanistkinja u predstavi

Ova monodrama u izvođenju Jelene Puzić obrađuje temu Diane Budisavljević (devojačko Obekser), Austrijanke iz Inzbruka, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila oko 10.000 srpske dece iz ustaških logora.

Jelena Puzić - ideja, režija i vizuelni identitet predstave
Jelena Puzić – ideja, režija i vizuelni identitet predstave

Takođe, predstava se osvrće i na odgovornost Komunističke partije Jugoslavije za prećutkivanje njenog humanog dela koje važi za jedno ako ne i najveće tokom Drugog svetskog rata.

Vrlo popunjena sala - gostima i emocijama
Vrlo popunjena sala – gostima i emocijama

Da podsetimo: kada je reč o ovoj hrabroj Austrijanki, rođenoj 1891. godine u Inzbruku, Srpska pravoslava omladina Inzbruk (SPOJI) je zajedno sa prijateljima iz Socijaldemokratskog pokreta oslobodilaca Tirola početkom 2011. godine kao prva u Austriji pokrenula inicijativu za njeno posthumno odlikovanje Ordenom drugog stepena grada Inzbruka, što je u septembru 2011. godine jednoglasno i prihvaćeno od strane Skupštine grada. Ta inicijativa je kasnije i proširena, a krajnji ishod sinergijskog delovanja sa više strana pokazao se u januaru 2014. godine kada je tadašnja gradonačelnica Inzbruka, mr Kristine Opic-Plerer, donela odluku o imenovanju novog gradskog dečijeg vrtića, koji će nastati u novom gradskom naselju u istočnom delu grada, po Diani Budisavljević-Obekser.

Filip Vlajić, Nataša Novaković, Ana Vasić i Jelena Puzić tokom diskusije
Filip Vlajić, Nataša Novaković, Ana Vasić i Jelena Puzić tokom diskusije

Uz SPOJI u Austriji se za očuvanje lika i dela Diane Budisavljević zalaže i SPKD „Prosvjeta-Austrija“ koja je 2014. izdejstvovala imenovanje parka u glavnom gradu Austrije.
Monodramu „Pu spas za sve nas“, koja traje oko 45 minuta, svi u publici su te večeri ispratili s velikom pažnjom. Jelena Puzić je toliko dobro uspela da prenese priču i emocije Diane Budisavljević da mnogi od gostiju tokom i na kraju predstave nisu hteli da kriju osećanja, te je bilo i mnogo suza.

Nataša Novaković, Ana Vasić i Jelena Puzić
Nataša Novaković, Ana Vasić i Jelena Puzić

Po završetku predstave usledila je kratka ali ujedno i vrlo interesantna diskusija u kojoj su na brojna pitanja iz publike odgovarale Jelena Puzić, Ana Vasić i Nataša Novaković.

Stefan Andrić, Upravnik za finansije SPOJI-a, i Aleksandar Ilić, koji se skoro priključio organizaciji
Stefan Andrić, Upravnik za finansije SPOJI-a, i Aleksandar Ilić, koji se skoro priključio organizaciji

Kao i svi događaji organizacije SPOJI i ovaj je imao humanitarni karakter, jer je sav prihod od prodaje ulaznica i dobrovoljnih priloga bio namenjen socijalno ugroženim porodicama sa više dece na Balkanu, te je na kraju večeri ukupno sakupljeno 492,08 evra.

Zajednička fotografija jednog dela gostiju i organizatora posle austrijske premijere za uspomenu
Zajednička fotografija jednog dela gostiju i organizatora posle austrijske premijere za uspomenu

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) ističe da joj je neizmerno drago što je monodrama o Diani Budisavljević svoju austrijsku premijeru doživela upravo u njenom i našem gradu Inzbruku i ujedno zahvaljuje svim gostima večeri, prijateljima, podržavaocima, donatorima, članovima i svim ljudima dobre volje što su i ovaj događaj ispratili s velikom pažnjom i interesovanjem, a sve to u nadi da ćemo i u narednim događajima tokom 2019. godine, u kojoj obeležavamo 10 godina postojanja, biti spojeni i da ćemo ujedinjenim snagama i dalje raditi na očuvanju i promociji srpskog nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta kao i na širenju pozitivnog duha među našem i drugim narodima u rasejanju i u Otadžbini!

SPOJENI SMO JAČI!

Izvor: Fejsbuk profil- SRPSKA PRAVOSLAVNA OMLADINA INZBRUK (SPOJI)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: