Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predsjednik Srbije predvodi svečanost na Krfu

28-07-1914 (4)Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predvodiće u ponedjeljak, 18. aprila, u Grčkoj, svečanost povodom obilježavanja stotinu godina od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido.

Nakon centralne komemorativne svečanosti u Mauzoleju spomen-kosturnice i polaganja vijenaca na Mornarički krst, sa početkom u 10.00 časova, Nikolić će položiti vijenac u „Plavu grobnicu“ /Jonsko more/, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije će u 14.00 časova prisustvovati otvaranju nove stalne postavke „Srbi na Krfu 1916-1918“ u Srpskoj kući, a u 20.00 časova će biti proglašen za počasnog građanina opštine Krf.

On će opštini Krf uručiti Sretenjski orden za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima koji su se prije 100 godina iskrcali na to ostrvo u Jonskom moru.

U delegaciji Srbije, osim predsjednika Srbije, su ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

U utorak, 19. aprila, predsjednik Srbije boraviće u gradu Seru, gdje će mu biti uručena povelja počasnog građanina i ključevi grada Sera, navodi se u saopštenju.

Grad Ser je u prvoj polovini 14. vijeka postao dio teritorije srpskog cara Dušana, a značajan je i po tome što je u njemu 1349. godine dopunjen „Dušanov zakonik“, koji je usvojen pet godina ranije u Skoplju.

Ostrvo Krf je vječno počivalište srpskih vojnika. Najveća groblja su bila u Kato Korakijani sa 560 grobova i Agios Mateos sa 520 grobova.

Ahileon je bilo Srpsko oficirsko groblje, dok su izbjeglice sahranjivane na gradskom groblju u Garici i drugim seoskim grobljima.

Na ostrvu Vido, umrli srpski vojnici u prvo vrijeme su bili sahranjivani u plitikim grobovima na kamenitoj obali, a kada su počeli masovno da umiru, čamcima su sa francuskog sanitetskog groba prevoženi i potapani u vode Jonskog mora, „Plavu grobnicu“.

Smatra se da je na ostrvu Vidu i u „Plavoj grobnici“ sahranjeno više od 10.000 srpskih vojnika i regruta.

Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: