Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta osuđen zbog krsta

Momčilo Vuksanović moraće da plati 3.000 evra zbog, kako kaže, vraćanja krsta na spomen-obeležje mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, dok sud tvrdi da krst na tom obeležju – nikada nije postojao

Vladika Joanikije i Momčilo Vuksanović na osveštanju obnovljenog spomenika (Foto N. Đurić)
Vladika Joanikije i Momčilo Vuksanović
na osveštanju obnovljenog spomenika
(Foto N. Đurić)

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica –  Još jedan Srbin je na Vidovdan osuđen zbog krsta. Ovoga puta je to predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović iz Podgorice. Njega je Osnovni sud u Bijelom Polju proglasio krivim zbog postavljanja krsta na spomen-obeležje mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi. Sud ga je kaznio novčano sa 3.000 evra.

Nepoznati počinioci su oskrnavili spomen-obeležje i sa njega uklonili dve mesingane ploče na kojima je bilo ispisano „Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živjele”, kao i naziv odbora koji je podigao spomenik, a pre toga, na 25-godišnjici proslave slavne Mojkovačke bitke, na spomeniku je bio i pravoslavni krst koji je na volšeban način nestao.

U presudi bjelopoljskog sudije Dragana Mrdaka piše da je Vuksanović kriv jer je „izmenio spomen-obeležje junacima Mojkovačke bitke na Bojnoj njivi, na način što je na vrh spomen-obeležja postavio krst”.

Sud nije prihvatio Vuksanovićev iskaz u kom je naveo da on kao predsednik Srpskog nacionalnog savjeta, institucije srpskog naroda u CG koja se bavi zaštitom i očuvanjem srpskog identiteta, u godini obilježavanja 100-godišnjice Mojkovačke bitke, nije imao moralno pravo da na dan jubileja Srba iz Njegoševe Crne Gore izađe pognute glave pred precima „vitezovima velike i najslavnije bitke čiji su se vitezovi pred krstom zakleli i tu na Bojnoj njivi pričestili pre nego su život odbranili u odstupnici braći Srbima”. Iz tih motiva odlučio je da obnovi spomen-obeležje junacima koji poginuše u slavnom boju na Mojkovcu i da postavi krst koji je srušen 1941. godine.

Ali sudija Mrdak je uveren da krsta nije bilo:

„Okrivljeni se branio da je na prvom spomeniku postojao krst pozivajući se na 77. stranu proslave 25-godišnjice bitke na Mojkovcu. Međutim, iz prednje spomenice kao i slike sa 77. strane ne može se utvrditi da je na tom mestu postojao spomenik sa krstom već je, po oceni suda sa te slike, bio postavljen privremeno kao deo hrišćanskog bogosluženja – odavanja parastosa žrtvama izginulim junacima Mojkovačke bitke…”

Advokat Miloš Vuksanović koji je pred sudom branio dr Momčila Vuksanovića nam je rekao da je i pred sudom dokazao da „nema ni jednog dokaza da je njegov branjenik učinio delo koje mu se stavlja na teret”. Prijavu protiv Vuksanovića, podsetimo, podneo je predsednik opštine Mojkovac Dejan Medojević.

Izvor: POLITIKA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: