Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Predsednica Hrvatske posetila Blajburg

Datum objave: četvrtak, 9 maja, 2019
Veličina slova: A- A+

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posetila je Macelj, Blajburg i Hudu jamu, položila cveće i zapalila sveće za žrtve ubijene od pripadnika Jugoslovenske armije posle završetka Drugog svetskog rata, saopštila je njena pres služba.

(Foto Tanjug)
(Foto Tanjug)

„Masovnim ubistvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i dece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmerno najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Uz to se dodaje da „ta i druga mesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena su današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdeti nad neponovljivom vrednošću svakog ljudskog života, promovisati duh hrvatskog zajedništva i jačati demokratiju, kao jemstva slobode i mira”.

Inače, na Blajburškom polju u Austriji se već godinama, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, održava komemoracija u spomen na stradanje kvisliških, uglavnom ustaških vojnika, među kojima je bilo i civila, koji su 1945. hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

Ove godine skup u organizaciji Počasnog blajburškog voda održava se 18. maja, ali je koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise zbog toga što je ta misa „politički instrumentalizovana” i predstavlja „deo političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije”.

To znači da misu ne mogu da vode biskupi, koji su je u pravilu održavali.

U Austriji se od prošle godine izrazito kritički govori o komemoraciji na Blajburgu gde su godinama unazad bila vidljiva ustaška obeležja.

Tu temu su posebno istakli neki austrijski poslanici u Evropskom parlamentu, pa su još prošle godine organizatorima stigla upozorenja da se neće tolerisati ustaški simboli na Blajburgu, već samo zvanične hrvatske zastave.

U martu je u Austriji na snagu stupio i zakon koji zabranjuju ustaške simbole, pa su organizatori poslednjih dana upozoravali one koji planiraju da dođu na komemoraciju da se striktno pridržavaju austrijskih zakona, jer bi u protivnom policija mogla da prekine skup.

Izvor: POLITIKA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top