fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predmet „Žuta kuća“ i dalje aktivan, kao i istraga u slučaju Haradinaja

Srpski tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković izjavila je da je predmet trgovine ljudskim organima, poznat kao „žuta kuća“ i dalje aktivan, te da treba sačekati početak rada Specijalnog suda za zločine „OVK“ i vidjeti hoće li u vezi sa tim biti podignute nove optužnice.

zuta-kuca.jpg
Žuta kuća

„O svedoku ne bih govorila. Podaci iz predistražnog postupka predstavljaju tajnu, te bi bilo vrlo neodgovorno, čak i protivzakonito iznositi činjenice do kojih smo došli“, rekla je Stanojkovićeva za „Politiku“.

Kada je riječ o slučaju Ramuša Haradinaja, ona je istakla da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine donijelo naredbu o proširenju istrage i da u okviru nje postupa.

„Imajući u vidu tajnost istrage reći ću samo da nije reč o događajima za koje je Haradinaj odgovarao pred Haškim tribunalom, niti zbog kojih mu je određen pritvor, odnosno zbog čega je uhapšen u januaru prošle godine u Francuskoj“, rekla je Stanojkovićeva.

Ona je istakla da je Tužilaštvo kojim rukovodi sa Kosova i Metohije preuzelo više od 750 predmeta, a da su nakon detaljne analize zadržani predmeti kojima su obuhvaćeni događaji iz nadležnosti ovo tužilaštva.

„Reč je o 761 predmetu koji je uveden u odgovarajuće upisnike i raspoređen obrađivačima radi postupanja“, dodala je Stanojkovićeva.

Ona je ukazala da je Tužilaštvo prvi put napravilo bazu sa podacima svih žrtava na Kosmetu, da je napravljena i baza podataka o žrtvama sa teritorije Hrvatske, a da se trenutno radi na formiranju baze žrtava sa teritorije BiH, te da će oni biti upoređeni sa podacima Komisije Vlade Srbije za nestale osobe.

Kada je riječ o saradnji sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio Haški tribunal, Stanojkovićeva je istakla da se za Tužilaštvo suštinski ništa nije promijenilo zatvaranjem tribunala.

„Sa Mehanizmom ćemo sarađivati u istoj formi kao i sa tribunalom, pretežno preko oficira za vezu našeg tužilaštva koji je angažovan pri tužilaštvu mehanizma“, rekla je ona.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Saša Milivojev: Dečak iz Žute Kuće | Jadovno 1941.

Slavko Nikić: Žute kuće su bile na Kosmetu, ne u Albaniji …

Alarmantno: Nestaju deca na Kosovu — radi li opet „žuta kuća …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: