fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pred UN pokrenuti odgovornost Unmika za Stradanje Crba na Kosmetu

Učesnici okruglog stola "Odgovornost Unmika i drugih činilaca za prisilne nestanke i ubistva Srba na Kosovu i Metohiji".
Učesnici okruglog stola „Odgovornost Unmika i drugih činilaca za prisilne nestanke i ubistva Srba na Kosovu i Metohiji“.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše SFRJ konstatovala je danas da je zbog svjesnog „nečinjenja“ Unmika došlo do masovnih ubistava, nestanka i progona Srba sa Kosmeta što Unmik čini odgovornim za srpska stradanja.

Kordinacija je zatražila da se već u narednom Kvartalnom izvještaju o Kosmetu pred Savjetom bezbjednosti UN podnese izvještaj Savjetodavnog vijeća za ljudska prava koja govori o odgovornosti Unmika i da se objave imena nestalih Srba.

Zamjenik predsjednika Koordinacije Duško Čelić rekao je da se nada da će Savjetodavno vijeće za ljudska prava ostati na Kosmetu i nakon isteka mandata u martu naredne godine, a da će njihovi izvještaji o krivici Unmika za srpska stradanja na Kosmetu od 1999. godine kada je Unmik tamo preuzeo ulogu „surogat države“ biti prezentovani pred Savjetom bezbjednosti.

„Do sada je pred UN bilo predstavljeno oko 26 kvartalnih izveštaja Unmika. Ni u jednom od njih ne postoji ni slovo o tome da je Savetodavno veće više puta zaključilo da ta misija nije učinila ništa da zaštiti ljudska prava, da demilitarizuje zločinačku OVK kao ni da istraži ubistva i nestanke Srba i da kazni odgovorne“, rekao je Čelić.

On je, obraćajući se učesnicima Okruglog stola „Odgovornost Unmika i drugih činilaca za prisilne nestanke i ubistva Srba na Kosovu i Metohiji“ rekao da je neophodno da predstavnici Srbije pred UN pokrenu pitanja odgovornosti Unmika za većinu otmica i ubistava na Kosmetu.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović naglasio je da je neophodno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije usaglasi agendu i na dnevni red sljedeće sjednice Savjeta bezbjednosti UN, koja se bavi Kosmetom, stavi Kršenje Konvencije o ljudskim pravima nad Srbima.

On je naglasio da postoji otvorena spremnost Rusije da pomogne Srbiji i Srbima.

„Sergej Lavrov je još 2010. godine rekao da je Rusija voljna da uloži veto na rad Međunarodnog suda za ratne zločine. Srbija to nije zatražila. Vidite, (predsjednik Republike Srpske) Milorad Dodik obratio se Rusiji i imali smo veto na rezoluciju o Srebrenici“, rekao je Mirović.

On je ukazao da bi Beograd u perspektivi trebalo da i finansijski pomogne porodice nestalih i uopšte preostale Srbe na Kosmetu „po modelu koji je to učinio za Srebrenicu“.

Direktor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac je povlačeći paralelu između Unmika na Kosmetu i Unprofora na području Hrvatske 90-tih ocijenio da je njihovo prisustvo na oba područja bilo „pogubno za Srbe“.

U kontekstu toga on je podsjetio da su velika stradanja Srba na Miljevačkom platou, Maslenicama, Medačkom džepu, Dvoru, te tokom operacije hrvatske Vojske „Bljesak“ i „Oluja“ odigrala uz znanje i „nereagovanje“ Unprofora.

„Tokom rata u Hrvatskoj je poginulo oko 7.210 Srba. Od dolaska Unprofora njih oko 5.000 i etnički je očišćena Hrvatska. Eto kako su nas čuvali“, rekao je Štrbac.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Čije je naše Kosovo? A koji smo to mi?

Vladika Teodosije apeluje na Srbe da ne prodaju imovinu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: