Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Preblaga kazna za Terzićevu – uvreda za srpske žrtve

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dukic.jpg

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da je preblaga presuda Suda BiH kojom je Albina Terzić osuđena na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku 1992. godine i da predstavlja uvredu za srpski narod i srpske žrtve proteklog rata u BiH.

“Sud BiH, pozivajući se na Krivični zakon bivše SFRJ, izriče previše blage kazne za ratne zločine koje su počinili Bošnjaci i Hrvati nad Srbima, dok Srbima, kada je riječ o zločinima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima, izriče visoke kazne u skladu sa Krivičnim zakonom BiH”, rekao je Dukić Srni.

Dukić je istakao da je takva praksa pravosuđa BiH jedna od glavnih anomalija Suda i Tužilaštva BiH, jer pravosudne institucije BiH i dalje rade po preporuci Haškog tribunala.

“Na ovaj se način po ko zna koji put nastoji obmanuti javnost da su Bošnjaci bili jedini žrtve, a Srbi agresori u BiH”, zaključio je Dukić.

Albina Terzić osuđena je krajem prošle sedmice pred Sudom BiH na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku 1992. godine.

Sudsko vijeće Suda BiH utvrdilo je da je Terzićeva, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nečovječno postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i fabrici “Strolit”.

Bivši srpski logoraši kažu da je Albina Terzić, zvana “Nina”, bila pripadnik zloglasnog “Zdenkinog voda” u sastavu HVO-a i da je aktivno učestvovala u batinjanju i seksualnom zlostavljanju srpskih zatvorenika.

Istih stavova je i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.”Ako se ovako izrečena presuda uporedi sa presudama koje su izrečene Srbima za navodno počinjene ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima onda bi ovo moglo da se kvalifikuje kao pristrasnost Suda BiH prema krivičnom djelu ratnog zločina”, zaključio je Velimirović.

Izvor: srna

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: