fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Пребиловци као вредност и светиња

СТАВ СНД ПРЕБИЛОВЦИ

По свему што их обележава Пребиловци су посебна, вишезначна, вредност српског народа и требало да буду у рангу Вида, Зејтинлика, Шумарица, Ћеле Куле, и других, сличних места. Они заслужују да се новим или херцеговачким Врачарем. Због тога би требало да буду обновљени, заштићени и сачувани као живо село, културно.споменик и меморијално подручје, етно-парк и парк-природе. За све то постоје разлози и услови. Овде не треба објашњавати зашто тренутно немају пажњу какву заслужују, што су препуштени некажњеном уништавању и забораву. Нажалост, слична је судбина и многих других вредности овога народа, али то није оправдање за даљу пасивност и мирење са постојећим.

Потпуна и аутентична обнова Пребиловаца

Пребиловце треба обновити у потпуности, аутентично како су изгледали до рушења и паљења 1992. Дакле требало би обновити и куће у које нема ко да се врати или  да их повремено користи, у средишњем делу – Селу и свим засеоцима : Грлићу, Кулинама, Мрвићима, Рјевцима, Краварици и Брду.

Све старе куће треба аутентично обновити, материјалима којима су биле првобитно изграђене : камен, кречни малтер, дрво, класичан цреп или камене плоче…

Ван поменутих целина, новије куће  могле би да се граде и од савремених материјала, с тим што би требало прописати или препоручити да граде по узору на старе, колико је могуће.

Поред кућа треба и друге објекте, као што су штале, појате торови…

Дакле обнављало би се све осим ако би се власници противили обнови или не би прихватили услове обнове, која би била бесплатна, али у могућност закључења посебног уговора о њиховом коришћењу за смештај посетилаца села.

Требало би довршити обнову  Храма, поправаку гробница и споменика на сеоском гробљу, обнову сеоског дома, школе, задружног магацина (штале), споменика и парка између дома и школе, као и парка испред гробља. Могли би се обновити и зидови између забрана(ограда) и друго што би било од значаја.

Пребиловце треба обновити као посебну вредност српског народа. Пребиловци су и опште људска вредност, коју треба обновити, заштити,  сачувати и користити за развој села и повратак становништва. Свеукупно, Пребиловци имају културно – историјска значај, а заједно  са околином су  друштвено и природно богатство.. Све вредности и вишезначна богатства Пребиловаца су сада угрожени или уништени и селу прети опасност од брзог нестајања..

За СНД Пребиловци

Миленко Јахура

Везане вијести:

Злочин у Пребиловцима је један од најсрамнијих догађаја у …

Слово Милорада Екмечића 1990 у Пребиловцима | Јадовно 1941.

Миленко Јахура: Дан након освештања Храма Васкресења …

Миленко Јахура: Пребиловци могу да опстану само под …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: