Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prebilovčani objelodanili dokaze o vlasništvu nad svojim atarom: Zašto načelnik Čapljine krije ugovor sa Jurkovićem?

Načelnik opštine Čapljina je ozbiljan čovjek na visokoj i odgovornoj funkciji,  na osjetljivom prostoru u  regionu. U njegovom ponašanju,  u slučaju iznajmljivanja zemlje u Prebilovcima,   ne vidim ni ozbiljnost,  ni odgovornost, ni racionalnost.

Umjesto da ide ka relaksaciji situacije i njenom logičkom riješavanju u korist zakonitosti, činjenica, pravde i cjelishodnosti, Vidić i dalje  ide ka  zatezanju odnosa i komplikovanju svega do neslućenih razmjera, u skladu sa ciljem koji je postavila hrvatska politika u vezi Prebilovaca.

Njegov odgovor je demonstracija sile i nadmjenosti, pravi prkos činjenicama i logici, po sistemu: „Hoćemo  i može nam se!“ Nije ga briga što je dokazano da je prošle godine govorio tolike neistine u vezi ovog slučaja. Sada ne demantuje da je dao prebilovačku zemlju i nekome van Prebilovaca.  Pored smilja, sada  pominje i masline tj dugoročne zasade!?

Zašto je „kultivirao“ i zemljište koje kao pašnjačko već bilo poljoprivredno?!

Priča da se radi „o brdu i velikim ulaganjima“.., a iznajmljeno zemljište je na blagom terenu, sa dubokim slojevima čiste zemlje i sa vrlo malo kamena. Pored zakupa pominje i koncesiju na 20- 25 godina. To nije 99 godina, ali je isto premnogo i neprihvatljivo.

A da je taman i na 1 godinu, na ovaj način kako je urađeno, predstavlja akt samovoljnog nasilja nad nezaštićenom manjinom u selu, u kome je sve uništeno tokom rata i poslije njega, ali izvan ratnih operacija i borbi,  radi mržnje i netrpeljivosti,   koja je prije svega bila usmjerena protiv mrtvih Prebilovčana (pretežno djece) i njihovih zemnih ostataka.

PREBILOVČANI SU PREDOČILI VAŽEĆI DOKAZ O SVOM VLASNIŠTVU NAD SVOJIM ATAROM!
PREBILOVČANI SU PREDOČILI VAŽEĆI DOKAZ O SVOM VLASNIŠTVU NAD SVOJIM ATAROM!

Pred čistim dokazom o vlasništvu, načelnik pokušava zavesti javnost pričom o stručnosti i nepogrešivosti opštinskog Katastra, „koji ne bi dao zeleno svijetlo za zakup ako zemljište nije opštinsko vlasništvo“.  Opštinski katastar jeste stručan, ali on ne vodi evidenciju o vlasništvu, već o posjedu i o drugim stvarima.

ZAŠTO VIDIĆ NE POKAŽE UGOVOR O IZNAJMLjIVANjU ZEMLjE IVANU JURKOVIĆU?

„Temeljem urađenog i od Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a odobrenog „Plana upravljanja poljoprivrednim zemljištem u općini Čapljina“, općina Čapljina je započela s dodjelom zemljišta u najam. Taj proces traje skoro godinu dana a intenziviran je zadnjih nekoliko mjeseci zbog velike zainteresiranosti za sadnju ljekovitog bilja. U najam se dodjeljuju površine koje do sada nisu bile obradive. Na ovaj način omogućavamo svima koji to žele pružiti šansu da rade a istovremeno se kultivira do sada neobradivo zemljište. U tekstu na koji se pozivate postoji niz grubih neistina. MZ Prebilovci su sastavni dio općine Čapljina, na području Prebilovaca jedan dio zemljišta je u privatnom a drugi dio u općinskom vlasništvu“

( januar 2016)

——-

VIDIĆ: U NAJAM IZDATA ISKLjUČIVO OPŠTINSKA ZEMLjA ČAPLjINA, 21. OKTOBRA /SRNA/

– Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić rekao je danas Srni da navodi iz pisma predsjednika Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ Milenka Jahure nisu tačni i da je opština Čapljina u najam ili u koncesiju dala oko 500 hektara zemljišta na području opštine za sadnju smilja i maslina, te da je izdata isključivo opštinska zemlja. „Nekoliko hektara zemlje izdali smo i na području sela Prebilovci. To je brdo gdje treba uložiti ogroman novac. Prema našim papirima, to je opštinska zemlja. Mi nemamo nikavu namjeru ugroziti bilo koga ili dati nečiju zemlju. Odgovorno tvrdim da naš katastar ne bi dao zeleno svjetlo da se ta parcela izda da ona nije opštinsko vlasništvo“, istakao je Vidić. Na konstataciju da je u prilogu Jahurinog pisma poslat i zemljišno-knjižni izvadak na kome se navode imena i prezimena vlasnika navedene parcele, Vidić kaže da on „ne zna čija je to zemlja nekad bila, niti je to istraživao, već se vodio postojećim stanjem“. Vidić je istakao i da je po zakonu o najmu, odnosno Zakonu o koncesijama, parcelu moguće dati na korištenje najviše 20, odnosno 25 godina, a ne nikako 99, te da ne zna na koliko je godina izdato zemljište u Prebilovcima, ali da nije više od 25. ( oktobar 2017) 

Evidenciju vlasništva vodi Opštinski sud i njegov izvod govori da je iznajmljeno zemljište privatno vlasništvo prebilovačkih porodica. I to nisu bivši vlasnici, kako tvrdi Vidić, beć aktuelni, kako dokazuje dokument. A zakon Federacije BiH kao i većina modernih građanskih imovinskih  zakona kaže da pravo vlasništva sadrži i pravo da se stvar (ovdje: zemljište) posjeduje, odnosno drži.

Dakle i posjed, po zakonu, pripada Prebilovčanima, a ne opštini. A taman i da nije tako, sve druge okolnosti govore da je neosnovano i civilizacijski neprihvatljivo upadanje na takav način u prostor jednog naselja  čiji stanovnici već vijekovima taj prostor mirno koriste.

Očigledno,  vlastima u Čapljini u vezi ovog slučaja, nema koristi iznosti bilo kakve činjenice i dokaze, molbe i zahtjeve… Ona je riješila da na ovakav način,  silom upadne u Prebilovce, i nastavi da sprovodi stari, providan i razarajući plan. Ništa ni novo, ni neočekivano.

Opština Čapljina je golim nasiljem oko 1960. godine, po osnovu arondacije, oduzela Prebilovčanima najbolje zemljište koje su imali na desnoj strani rijeke Bregave, Otocima, Klepcima… i dodjelila ga PP „Hutovo blato“.

Zemljište pored Bregave zaštitila je nasipom a poplavama i odronu izložila prebilovačku zemlju na lijevoj strani Bregave. Sada je na dijelu oduzetog zemljišta separacija šljunka i mlinovi firme „Beton- Perutina“, na manje oko 1km od centra Prebilovaca, koja selu stvara buku,  a kamenom prašinom obasipa prebilovačke njive. Ista firma je vandalski raskopala i opustošila korito Bregave, a  njive vlasnika na lijevoj, prebilovačkoj  obali potkopala da ih  voda ubrzano odnosi.

Stručno objašenjenje situacije

Bespredmetno  je pitanje neukih:  „da li je jači grunt ili katastar“!

„Grunt“ je njemačka riječ za zemljište. „Gruntovnica“  je u žargonu naziv za zemljišno- knjižno odjeljenje opštinskog suda.  Zemljišna knjiga je  evidencija o nepokretnostima  i vodi je sud u slučaju Prebilovaca i većeg dijela opštine Čapljina. To je evidencija vlasništa (svojine) i drugih prava. Vlasništvo (svojina) po važećem zakonu ima 3 ovlašćenja- držanja (posjeda), raspolaganja i ubiranja plodova (naturalnih i civilnih kao što su rente, zakupnine…). Izvod iz zemljišne knjige potvrđuje da je sporno zemljište privatno vlasništvo prebilovačkih porodica. Katastar vodi evidenciju posjeda- prava na posjed, mjera i granica, kvaliteta zemljišta, objekate). Oba sistema evidencije se zasnivaju na katastarkim planovima. Dakle, ako se poziva na vlasništvo opštine  Vidić ili izmišlja ili  ne zna šta je vlasništvo. Ako je posjed pravo koje se zasniva na vlasništvu onda Prebilovčani imaju i pravo na posjed i opština nema pravo da ga  iznajmljuje trećim licima.   Ne znamo po kom osnovu i kada je opština pravo posjeda upisala na sebe bez osnova u vlasništvu. A bez pravnog osnova ne smije biti upisa. Prebilovčani su imali faktički posjed zemljišta što je jako važno- držali su ga i koristili nesmetano do sada za ispašu i  stoke, sječu drva, prolaz i za sve drugo za šta im je trebalo. Pred svakim stručnim i neutralnim sudom opština bi izgubila eventualni spor, ali na strani opštine je sila političke vlasti.

Pored prostora Kravarice i Bregave, čapljinski političari i privrednici bacili su oko i na prostor nekadašnje zadružne štale u zaseoku Kuline, upisali ga na sebe u Katastru i sada tuže žive i mrtve Prebilovčane, čiji su likovi na freskama u crkvi,  za utvrđivanje vlasništva. U istočnom dijelu atara Prebilovaca, HVO je tokom rata, probijanjem puta presjekao 36 velikih prebilovačkih pašnjačkih parcela. To i sada stoji tako i  ne čini se ništa da se ova šteta nadoknadi vraćanjem prostora u prvobitno stanje…

Pojačanje nasrtaja na prostor Prebilovaca u ovo vrijeme ne može biti slučajano, već je sprovođenje ciljanog  plana osujećivanja obnove i opstanka naselja. Nema se kud, sa tim se moramo suočiti i otvoreno progovoriti o svemu. Sve je na terenu  krenulo za samo 6 meseci od svještanja Hrama Vaskrsenja i 3 mjeseca od govora mržnje prema Prebilovcima, koga je 8. novembra 2015, u Klepcima, održao biskupov generalni  vikar don Željko Majić, inače unuk od sestre don Ilije Tomasa, bivšeg župnika u Klepcima i ustaškog povjerenika za stolački srez, najodgovornije osobe za istrebljenje većine Srba na lijevoj strani Neretve 1941. Na prostoru koji je pokrivala njegova župa ubijeno ih je preko 1200, a među njima su i žene i djeca iz Prebilovaca.

Autor: Milenko Jahura / SND PREBILOVCI

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Vratiti zemljište u Prebilovcima stanovnicima sela

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: