“Pravopis bosanskog jezika” izazvao buru, Crnadak naložio da se ukloni

Datum objave: petak, 22 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Ambasada BiH u Vašingonu je, po instrukciji ministara spoljnih poslova poslova BiH Igora Crnatka, sa zvanične stranice uklonila aplikaciju “Pravopisa bosanskog jezika”.

Zgrada Ambasade BiH u Vašingtonu (arhivska fotografija)
Zgrada Ambasade BiH u Vašingtonu (arhivska fotografija)

Iz Ministarstva je saopšteno da je “sporna aplikacija” uklonjena neposredno nakon objave.

“Svi sadržaji koji se postavljaju na zvaničnim internet stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu da sadrže samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH, kao i ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana koji žive u BiH”, navodi se u saopštenju.

Kako piše Glas Srpske, u aplikaciji se koriste latinica i ćirilica, što je naišlo na revolt Srba koji smatraju da je, osim širenja nepriznatog jezika, u tom kontekstu zloupotrebljeno i srpsko pismo, prenosi RTRS.

U aplikaciji, koja je zajedno sa “Pravopisom bosanskoga jezika” zvanično objavljena prošlog četvrtka, piše da se “bosanski jezik” može pisati na latinici i ćirilici.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je za Glas Srpske da ovo nije prvi put da Ambasada BiH u SAD, na čijem čelu je Haris Hrle, čini nešto slično.

Kesić kaže da je i ranije, kada su bili drugi ambasadori, bilo sličnih problema.

“Jednostavno imaju pristup koji pokazuje da ne poštuju Dejtonski sporazum, odnosno ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, dodao je Kesić.

Ranije je Srpsko-američko privredno društvo uputilo Ambasadi BiH u Vašingtonu protestno pismo u kojem je navedeno da su iznenađeni i razočarani njihovim pristupom jer promovišu “bosanski jezik” bez osećanja za ravnopravnost prema srpskom i hrvatskom jeziku.

(TANjUG/RTRS)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

BOŠNjAČKI/BOSANSKI JEZIK LINGVISTIČKI NE POSTOJI …

UVOĐENjE „BOSANSKOG“ PRVI KORAK KA PREVOĐENjU SRBA U BOSANCE

Udar na srpski narod i jezik | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top