Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Udar na srpski narod i jezik

Datum objave: petak, 14 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

Srpska književna zadruga o nedavno usvojenoj Deklaraciji o zajedničkom jeziku. Kovačević: Naučno neutemeljeno stanovište da svako može da imenuje jezik onako kako želi

Prof. dr Miloš Kovačević

Deklaracija o zajedničkom jeziku koju je do sada potpisalo skoro 8.000 ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, iz ugla srbistike, sama sebi je protivurečna, smatraju članovi Odbora za srpski jezik Srpske književne zadruge. Oni, naime, tvrde da su hrvatska, bošnjačka i crnogorska varijanta, koje su politički proglašene jezicima, samo varijante srpskog jezika.

Reagujući na donošenje Deklaracije u Sarajevu, koju su inicirali: PEN centar iz Sarajeva, Udruženje Kurs iz Splita, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Udruženje Krokodil iz Beograda. Profesor Miloš Kovačević, predsednik Odbora, tvrdi da je ona u stvari “perfidni” napad na srpski narod i jezik”.

– Autori deklaracije zastupaju naučno neutemeljeno stanovište da svako može taj zajednički jezik da imenuje kako želi, a poznato je šta za Srbe znači imenovanje srpskog jezika, recimo, “bosanskim” – nestanak Srba i srpskog jezika u Republici Srpskoj i njihovo utapanje u takozvane Bosance i bosanski jezik – smatra Kovačević. – Zato navedena deklaracija ima za osnovni cilj “rješavanje” srpskog nacinalnog i jezičkog pitanja u BiH i Crnoj Gori, tako što će se oni prevesti u Bosance i Crnogorce, ostavljajući mogućnost da srpski jezik kao varijanta obitava samo u Srbiji, a da se sve srpsko u filologiji prevede u srbijansko.

Prema mišljenju članova Odbora, osnovni cilj ovog dokumenta sadržan je u dvema tvrdnjama: da su sve četiri postojeće varijante (srpska, bosanska, hrvatska i crnogorska) ravnopravne i da se ne može jedna od njih smatrati jezikom, kao i da činjenica da se radi o zajedničkom policentričnom jeziku ostavlja mogućnost svakom korisniku da ga imenuje kako želi.

Članovi Odbora prihvataju da je istorijski i naučno opravdano da se jezik Srba naziva srpski jezik dok je književni jezik Hrvata hrvatskosrpski, Bošnjaka bošnjačkosrpski a Crnogoraca crnogorskosrpski.

OTKRIVANjE TOPLE VODE

U SKZ tvrde da među potpisnicima Deklaracije ima vrlo malo lingvista, a da centralni stavovi treba da privuku filološki slabo upućene da svojom brojnošću daju dignitet ovom dokumentu. Deklaracija, dodaju, nije ništa do otkrivanja tople vode, a njene osnovne stavove da se radi o jednom te istom jeziku u četiri zemlje srbisti nikada nisu ni sporili.

Autor: M. Lj. P.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kako su deklaratori Srbima namenili tek jednu varijantu …

U Sarajevu predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku …

Potpisana Deklaracija o zajedničkom jeziku | Jadovno 1941.

Zakonom zaštititi ćirilicu | Jadovno 1941.

Političari i lingvisti zajedno da čuvaju srpski jezik i …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top