fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pravda još nije stigla za zločine u Varivodama i Gošićima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/varivode_spomenik_cvece.jpg

Prošlog vikenda održane su komemoracije u Varivodama i Gošićima, selima na području općine Kistanje, gdje je tjednima nakon Oluje pobijeno 16 nedužnih srpskih staraca koji su ostali na svojim ognjištima. Ni nakon 17 godina od maskara za taj zločin nitko nije odgovarao. U Gošićima je 27. avgusta1995. pobijeno sedmoro, a u Varivodama 28. septembra devetoro staraca.

Pred oko stotinjak okupljenih na komemoraciji održanoj u Varivodama kod spomenika postavljenog 2010. godine prisutnima su se obratili ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić kao izaslanik premijera Zorana Milanovića, brigadni general Mladen Fuzul kao izaslanik predsjednikaIve Josipovića, predsjednik SNV Milorad Pupovac i predstavnik organizacije Documenta Eugen Jakovčić.


Cilj zločina bio je proganjanje

– Ovaj zločin se dogodio izvan vremena vojnih akcija, u vrijeme nakon što su mnogi u Hrvatskoj čuli poruku predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana u kojoj poziva građane srpske nacionalnosti da ostanu. Od onih koji su ostali značajan je broj ubijen, bez povoda, u njihovim dvorištima, na pragovima kuća i to ne samo u Varivodama, nego i u Gošićima, Golubiću, Mokrom Polju i drugim selima kninskog kraja. Ovaj zločin je imao za cilj mnogo više od oduzimanja života, imao je za cilj proganjanje, da ovdje ne mogu živjeti pripadnici srpskog naroda. Onaj tko je naredio i počinio ubistvo, učinio je grijeh prema svima koji vjeruju u mogućnost zajedničkog života. Očekujemo da se ovi zločini kazne, da se utvrde krivci, naglasio je Milorad Pupovac u Varivodama i dodao da je dolazak predstavnika državnih vlasti ohrabrenje da ustraju u komemoraciji, ali i obaveza da i oni kao predstavnici Srba uzmu učešće u komemoracijama na mjestima stradanja i zločina počinjenih od strane pripadnika srpskog naroda nad pripadnicima hrvatskog naroda. Na kraju je pozvao prisutne da svim civilnim žrtvama, svim stradalima srpske i hrvatske nacionalnosti izraze pomen.

– Ovo neoprostivo zlodjelo nanijelo je cijelom hrvatskom narodu neopisivu sramotu. Borba za slobodnu Hrvatsku je nešto na što moramo biti ponosni, a ne radi čega ćemo se sramiti. Država mora voditi računa da svaki počinjeni zločin mora biti kažnjen. Za moga mandata će se učiniti sve da se ovaj slučaj riješi, rekao je Ostojić, ističući da je sada vrijeme za građenje života, a ne suživota.

Bez društvene solidarnosti za srpske žrtve

Brigadni general Mladen Fuzul naglasio je da se postupci pojedinaca koji su počinili zločin u Varivodama ničim ne mogu opravdati.

– Hrvatska borba za slobodu nije smjela biti ukaljana krvlju nevinih žrtava. Smrt ubijenih u Varivodama pogađa sve nas. Svi mi koji smo se borili za Hrvatsku borili smo se za poštenu i pravednu domovinu. Ovakvi događaji se više nikada ne smiju ponoviti – rekao je Fuzul.

Šutnja i stid jedini su primjereni ovom mestu, rekao je Eugen Jakovčić, ističući da on spada u dio većinskog naroda koji se stidi tog zločina. Podsjetio da nitko nije osuđen, ali i da je Vrhovni sud u građanskoj parnici oko isplate odštete Jovanu Beriću čiji su roditelji pobijeni u Varivodama ustanovio odgovornost hrvatske države za zločin i mogućnost da porodice pobijenih dobiju obeštećenja.

– Jedna od stvari na koju se pozvao Vrhovni sud je društvena solidarnost koje fali kad su u pitanju srpske žrtve, rekao je i pozvao da se po statusu izjednačie vojne i civilne žrtve. Vladu je pozvao da oformi fond iz kog će se isplaćivati odštete žrtvama i njihovim porodicama i refundirati im sudske troškove koje su morali platiti nakon odbijanja zahtjeva za odštetu.

Na početku komemoracije vijence su položile brojne delegacije, među kojima i porodice žrtava na čelu s Jovanom Barićem, konzul Srbije Zoran Vasiljević, zamjenik šibensko-kninskog župana Mirko Rašković, načelnik općine Kistanje Goran Reljić, pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić, predstavnici regionalne organizacije Samostalne demokratske srpske stranke, županijskog i općinskog VSNM, lokalnih antifašista i Udruženja porodica poginulih i nestalih Srba „Protiv zaborava“.

Ruka pravde za zločince 

Parastos u Varivodama i Gošiću služili su paroh đevrsački protonamesnikĐorđe Veselinović i monah Jovan iz manastira Dragović.

Vijenci su položeni i kod drvenog krsta u Gošiću, nakon čega se predsjednik SNV Milorad Pupovac obratio prisutnima, rekavši da bi „svi radije dijelili radost da ispod murve u selu sjede brojni ljudi koji uživaju u plodovima svog rada, ali da je neko prije 17 godina odlučio drugačije“.

– Netko je htio da u tom selu ne bude srpske čeljadi i izbjeglim Srbima poslati poruku da se ne vraćaju, rekao je Pupovac, zahvalivši svima koji svojim prisustvom pokazuju da je život s drugima moguć.

– Svi oni su učinili mnogo više nego on koji nas s raznih mjesta prozivaju da nismo učinili dovoljno, iako oni sami nisu učinili ništa, rekao je Pupovac i pozvao da svi koji su počinili zločin osjete ruku pravde, a oni koji su to naredili da osjete ljudski stid i sramotu.

– Ubijeni nisu pružali otpor i vjerovali su da žive u uređenoj državi koja vodi računa o pravima ljudi, rekao je Pupovac.

Više fotografija pogledajte u  multimediji SNV

AUTOR: Nenad Jovanović 

 

Izvor: SNV

 

Vezane vijesti:

Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama

PARASTOS U VARIVODAMA I GOŠIĆIMA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: