fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske dece

Aleksandar Nedić Iznenađen napadima udruženja Jevreja. Razmestio ih je s pravoslavnim krštenicama po Srbiji

Milan Nedić
Milan Nedić

Milan Nedić nije kriv za Holokaust, kako tvrde jevrejska udruženja, i ne postoji dokument koji ga može povezati s progonom i deportacijom jevrejskog življa u Beogradu – tvrdi Aleksandar Nedić, praunuk ratnog premijera Srbije i jedan od predlagača njegove rehabilitacije.

– I ne samo što nije odgovoran, već je i pomogao onim Jevrejima kojima je mogao. Tako je 1.300 jevrejske dece, a prema nezvaničnim podacima i više od 2.000, između 1941. i 1943, sa lažnim pravoslavnim krštenicama, sklonjeno u različite krajeve Srbije. Najpoznatija je Medlin Olbrajt, čiji je otac pre rata bio češki diplomata u Beogradu. Kako je sama ranije tvrdila, sa lažnim dokumentima prebačena je u Vrnjačku Banju – kaže Nedić.

Međutim, u svojoj zvaničnoj biografiji Olbrajtova tvrdi da je Drugi svetski rat provela u Londonu – da je njen otac otišao iz Beograda 1939. godine, u koji se sa službom vratio posle rata.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju zadovoljni su što je Viši sud u Beogradu odbacio zahtev Saveza jevrejskih opština i Jevrejske opštine Beograd da se uključe u rehabilitaciju kao umešači, odnosno treća strana koja bi iznela dokaze zašto rehabilitacija nije moguća.

NASTRADALI U BORU

U Bačkoj i Baranji, koje su bile pod Mađarima, ubijeno je 13.500 jevrejskih građana. Pre rata, tamo ih je živelo 16.000. Ubijeni su u logorima, racijama i na prisilnom radu u Ukrajini, Mađarskoj i u borskom rudniku.

– Zadovoljni smo ne zato što se plašimo nekih novih dokaza koji bi izašli u javnost, već zato što je ispoštovan zakon koji predviđa jednostranački postupak, odnosno samo stranku koja traži rehabilitaciju i državu koja o tome odlučuje. Ujedno su me iznenadile oštre osude ovakve sudske odluke, posebno od potpredsednika Jevrejske opštine Beograd Harisa Dajča, čiji je otac bio Edvard Dajč, potpredsednik Glavnog odbora Srpske liberalne stranke, koja je podnela zahtev za Nedićevu rehabilitaciju s kojim se on složio – kaže Aleksandar Nedić.

Svoje tvrdnje da kolaboracionistička vlast nije odgovorna za Holokaust, praunuk ratnog premijera potkrepljuje knjigom dr Jaše Romana, partizanskog pukovnika, iz 1980. godine – „Jevreji u Jugoslaviji 1941-1945“. U toj knjizi Romano navodi i procentualno i u brojkama koliko je Jevreja nastradalo u pojedinim okupiranim delovima nekadašnje Kraljevine Jugoslavije. U celoj Kraljevini pre rata bilo je 82.242 Jevreja, a nastradalo ih je 67.248. Od toga, procentualno, najviše u Makedoniji, koja je bila pod bugarskom okupacijom – oko 90 odsto, jer su iz sabirnog centra u Skoplju poslati u konclogor Treblinka, gde su ugušeni u gasnim komorama. Potom slede Srbija i NDH.

Praunuk Milana Nedića, Aleksandar Nedić
Praunuk Milana Nedića, Aleksandar Nedić

Ali, kako kaže Aleksandar Nedić, Romano navodi i da su za streljanja odgovorni okupatori, kao i da nijedan od četiri konclogora u užoj Srbiji nisu osnovali Srbi.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Jevrejska opština protiv Nedića | Jadovno 1941.

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Nedić nije progonio Jevreje | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: