fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРАХ И ПЕПЕО СРПСКОГ МУШУТИШТА

Под заштитом њемачких „мировњака“, Албанци су до темеља порушили манастир Свете Троjице у засеоку Русеница. Остао jе само звоник.

Минирани звоник Цркве Свете Богородице у Сувоj Реци 

Минирани звоник Цркве Свете Богородице у Сувоj Реци
Пише: Неђељко ЗЕЈАК

Биланс шеснаестогодишње мисиjе „мировњака“ УН у селу Мушутиште, десетак километара од Суве Реке, гласи – на стотине спаљених и разиданих српских кућа, минирани темељи обjеката и порушене цркве.

У Мушутишту, познатиjем по цркви Пресвете Богородице саграђеноj приjе седам виjекова, до 1999. године у 200 домаћинстава живjело jе око 2.000 Срба.

Данас су Срби непожељни, а њихове бивше комшиjе, усљед насиља и потпуног безвлашћа, не дозвољаваjу им ни да приђу своjим разиданим домовима.

Албанци траже сачињавање списка непожељних односно оних Срба коjи су, наводно, окрвавили руке. Сви они чиjа имена буду стављена на списак могу само да сањаjу о повратку на своjе.

Уништене српске куће у Мушутишту

Уништене српске куће у Мушутишту

Остаjе им нада да ће попут насљедника Арсениjа Чарноjевића из пепела подићи цркву Свете Богородице, и, уз њу, и осталих 11 у коjима jе до 1999. године служена литургиjа.
У црквеним књигама jе записано да jе Чарноjевић пред сеобу Срба издао налог: „У Мушутишту затрпати цркву Свете Богородице – када се вратимо отрпаћемо jе“.

Света Богородица jе за Србе васкрсла и служила им као скровиште и прихватилиште пред налетима Турака и Арбанаса, све док 1999. године на териториjу Призренске котлине нису ногом крочили њемачки воjници.

Под њиховим заштитом, Албанци су до темеља порушили манастир Свете Троjице у засеоку Русеница. Остао jе само звоник.

Обезбjеђење поред манастира Свете Троjице

Обезбjеђење поред манастира Свете Троjице

Порушили су и Свету Богородицу разносећи камене стиjене узидане у њене темеље. Минирали су и звоник, а од осталих цркава ниjе остао ни камен на камену.
Срби из Мушутишта вjеруjу да ће проклетство стићи сваког оног ко подиже руку на српске светиње и потрпа темеље светиња коjе су виjековима траjале, попут Призренске Богословиjе.

Упркос црноj реалности, Срби не одустаjу од намjере да добиjу одговор на питање – ко jе издао налог, а ко починио наjстрашниjи злочин над старим и изнемоглим лицима овог краjа.

У jуну 1999. године у Мушутишту jе, бjежећи пред злочинцима, остало двадесетак стараца и jедно диjете не стариjе од пет година.

Седамнаест људи jе киднаповано и до данас им се губи сваки траг. Вjеруjе се да су тиjела бачена у бунаре коjе су потом зликовци све до jедног затрпали.

Гробље стараца, како кажу мjештани, неко ће морати да откопа и да одговори зашто су сви бунари у Мушутишту затрпани и ко jе дозволио да се сачини списак непожељних Срба.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

СРБИМА ИЗ КЛИНАВЦА И ДРСНИКА ПРИЈЕТЕ КЛАЊЕМ

УЧЕСТАЛИ НАПАДИ НА СРБЕ И ПОКУШАЈИ КИДНАПОВАЊА

ЋИРКОВИЋ: НЕСТАЈЕМО!

КОСОВО – ЈАДОВНО 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: