Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poznata imena identifikovanih u Zagrebu

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u utorak su identifikovani posmrtni ostaci šest osoba koje su ekshumirane na asanacijskim grobljima na području Sisačko- moslavačke i Zadarske županije.

I dok Ministarstvo branitelja Hrvatske koje je saopštilo ovu informaciju nije otkrilo ni njihova imena, ni nacionalnost, “Veritas” otkriva da je reč o Srbima ubijenim tokom ili nakon akcije “Oluja”.

– Uspeli smo da saznamo za imena četvorice od šestorice identifikovanih. Među njima su Dragomir Obrada Čotra, duševni bolesnik koji je ubijen krajem avgusta 1995. godine u selu Bjelina, opšina Benkovac, a čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u novembru 2016. iz masovne grobnice na Gradskom groblju u Zadru. Tako je identifikovan i Jovan Stevana Macut (64) iz Pješčanice kod Vrginmosta koji se do sada vodio kao jedan od nestalih u “Oluji”, čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u junu 2007. iz masovne grobnice u Petrinji – kaže Savo Štrbac, predsednik “Veritasa”.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Bože Steve Vladić(25), iz Slovinaca, opština Sisak, koji je sa dva svoja saborca ubijen 5. avgusta 1995. na području Crkvenog Boka dok su putovali ka Republici Srpskoj. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani u martu 2017. iz grupne grobnice Šaš kod Kostajnice.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Jove Nikole Momčilović (54) iz Krša, opština Gospić, koji je 6. ili 7. avgusta 1995. poginuo na području Teslingrada, a čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2013. godine iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

“Veritas” saopštava da je u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše RSK, od čega je do sada identifikovano 1.187 posmrtnih ostataka.

– Na našem spisku nestalih nalazi se 1.770 lica srpske nacinalnosti koji se i dalje vode kao nestali. Među nestalima je 1.275 civila, od čega 493 žene. Raspolažemo pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije – zaključuje Štrbac.

Izvor: VERITAS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: